Собственици на микро ВЕИ-та поискаха оставката на шефа на КЕВР (ОБНОВЕНА)

Собственици на микро ВЕИ-та поискаха оставката на шефа на КЕВР (ОБНОВЕНА)

Ниските цени са приети от НС през юли 2015 г., отвърнаха от регулатора

На протест пред министерския съвет днес собственици на микро ВЕИ-та с инсталирана мощност до 200 киловата, поискаха оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов.

Според тях в момента се нарушават законите и малките производители получават много по-ниска преференциална цена, отколкото големите собственици на мощности за зелена енергия.

„Вече 4 години законът се прилага неправомерно към малките ВЕИ-та, които не са ползвали европейски и национални схеми за субсидиране. За това искаме да се прилага законът, докато се намери начин да се имплементира новата директива на ЕК от 2018-та“, твърди Павлина Трифонова, председател на Съюза на европейските производители на зелена енергия. По думите й, протестиращите са получили помощ по селската програма единствено за разкриване на работни места в изостаналите райони на страната. В същото време големи собственици на соларни паркове, взели субсидии по различни схеми за подпомагане на ВЕИ-та, а получават преференциална цена на максимума. Тихомир Тошев, собственик на малка соларна централа поясни, че цената е била намалена от 0,30-0,55 лв. за киловатчас на 10 стотинки. „По този начин са закрити около 1000 работни места, като средната заплата в тях бе около 800 лв.“, каза той. По думите му, са провалени европейски проекти за 60 млн. евро, които в един момент ще трябва да бъдат платени от хазната. „Има десетки жалби в КЕВР, които не се разглеждат там“, твърди дребният производители на зелена енергия.

Трифонова припомни, че въпросните малки производители на зелена енергия имат пренебрежимо малък дял от пазара от 0,008% е техните изкупни цени, за разлика от тези на големите, не могат съществено да повлияят на стойността на енергийния микс. От браншовата организация припомниха още, че занижената цена за изкупуване на тока от малките ВЕИ-та е посочена със промяна в закон от парламента, а не със съответно решение на КЕВР.

В отговор председателят на регулатора Иван Иванов обясниха, че промяната на въпросните изкупни цени е станала през юли 2015 г. със законови промени от НС, в съответствие с указания на Еврокомисията да няма двойно субсидиране и КЕВР само прилага решението на парламента.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира проблема, като каза, че въпросните производителите са ползвали субсидия от ПРСР, а КЕВР не отчел това обстоятелство при определянето на преференциалната изкупна цена. „Двойното финансиране бе констатирано след одит на Европейската сметна палата и бяха взети необходимите мерки, защото в противен случай нямаше да може да бъдат верифицирани разходите по оперативната програма. За това и през 2015-та бе направена промяна в Закона за енергетиката и това необосновано субсидиране от този тип производители беше преодоляно. През 2016 г. беше нотифицирана и държавната помощ за възобновяемите източници в България и то с тази мярка, която беше възприета и цената за тези производители, която съответства на разходите, направени от тях“, каза Петкова. Тя припомни и за обжалванията на промените в закона и решението на Конституционния съд, че става дума за свръхсубсидиране на този тип производители. Според нея няма аргументи за протеста.

По-късно днес министър Петкова се срещна с представители на протестиращите и съобщи, че ще инициира среща с представители и на парламента, КЕВР и Държавен фонд "Земеделие, на която производителите на електроенергия от възобновяеми източници да изложат своите искания.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.