Когато имам време, обичам да ходя за гъби. Голяма част от гъбарите са снобари егоисти и не си казват ловните полета. И аз се опитвам да усвоявам културата на егоизма, но пък и нарцисът у мен напира, та току се похваля с някоя кошница на китна полянка по социалните мрежи.

Дори в тези случаи обаче съм бдителен, местя геолокацията поне на 30 километра от находището на гъби, за да не си издавам пред другите местоположението.
С малките тихи плажове у нас е като с гъбените полета. Все по-малко са и все по-трудни за опазване в тайна. Магическият залив Болата дълги години удържа в скромна анонимност, докато не се появиха instagram и facebook. Почнаха да се хвалят почитателите му и стана "Алея Първа" бетонът на брега.
Когато приятелка преди 6 - 7 години публикува пясъчна пустош, заливана от морски вълни, и каза, че е в България, не повярвах. Оказа се, че е недалеч от полигона в Шабла, край Тузлата и бившия къмпинг "Добруджа". "Луда ли си! - викнах. - Бързо да го скриваш!" Ясно беше, че тази идилия няма да продължи дълго на фона на активното застрояване на Южното Черноморие, въпреки че столичната снобария още бягаше към Резово и Лозенец.
От "инста на инста" и от "фейс на фейс", пясъчните коси и скаличките с възможност за плаж между Камен бряг и Крапец придобиха популярност. Първо сред искрените почитатели на незастроената природа, а после измежду снобските им подобия, които обичат да се снимат ефектно без бетон и асфалт. Изгради се една общност от любителите на БСЧМ (българското Северно Черно море) и няколко години тия хора си караха идилията с чувството, че северните "черноморски прерии" са само за тях и на всеки нов, непознат от предния сезон се гледаше малко накриво.
През този сезон напрежението между представителите на сезонните туземци, ако можем така да ги наречем, и на пришълците, носещи различна от досегашната култура на натурален отдих, стигна до точката на кипенето и доведе до словесни престрелки в социални мрежи и телевизионни блокове. От това, което проследих, на "старите" туристи не им харесва превръщането на северното крайбрежие в гъстонаселена туристическа дестинация и си търсят причини и начини да ограничат наплива.
Засега базата е ограничена, големи хотели не се строят и по тази линия отбраната се държи. Част от пришълците идват с кемпери, палатки, джипки и тенти и старите туристи ходят и душат около биваците на новите - къде акат, къде пишкат и ай се е изтропал някой на чистото - пишат по социалните мрежи и звънят в телевизиите. Ще речеш пък че на Карадере е по-чисто. Та, опорка е това с цапането. Претекст.
От позицията на репортер ми е ясно, че трябва да стъпвам и да мисля соломоновски - хем противниците на дивото да ни четат, хем привържениците. А интересите и на двете страни могат да бъдат обединени с работеща нормативна уредба на свободния туризъм и дивото бивакуване, в която да доминират не забраните, а регулациите. Свободна палатка зад плажа? Окей, но само ако бивакът е оборудван с портативна химическа тоалетна. А ако на някой бивакуващ му хрумне да излее тоалетната в "прерията" - санкцията, която ще плати за биологично и химическо замърсяване, да е близка до стойността на автомобила му. Изграждане на депа за изпразване и почистване на портативни тоалетни и химически тоалетни на кемпери. Всъщност не знам сега дали има поне едно депо в района на Шабла например, където регламентирано можете да си спрете кемпера и да си изпразните, с извинение, нужника.
С хуните трябва да се борим с култура и парични санкции. А не с креслив снобизъм. Щото не свети ли слънцето еднакво за всички ни? И не духа ли поравно за всички бризът?

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Смешен плач

 Едно си баба знае, едно си бае, е казал народът. Шефовете на ВиК дружества щели да си подават оставките, отишли на спешна среща с министъра, той също е притеснен, защото ако това се случило, нямало с кого да работи. 

Изданията на СИБ изкараха Делян Пеевски хем убиец, хем спасител на свободата на словото

Войната срещу пресата

Изданията на СИБ изкараха Делян Пеевски хем убиец, хем спасител на свободата на словото

*Защо онлайн сайтовете на подсъдимите олигарси скочиха на хартиените издания

*В интернет истината лесно се подменя, вестниците обаче помнят всичко

Covid-19 донесе третата световна грипна пандемия

Коронавирусът-числа, факти, последствия

Covid-19 донесе третата световна грипна пандемия

Преди по-малко от месец вестникът ни беше един от първите не само у нас, а и в света, който публикува тогавашните верни числа и факти около новия китайски коронавирус, който днес носи невинното наименование Covid-19. Този именно вирус вече донесе и третата световна грипна пандемия, или поне третата в историята на моето поколение.