0

Е кспресивната Снежина Петрова ще се превъплъти в Медея, която след измяната на своя любим Язон погубва двете си деца и новата му съпруга в безсмъртната едноименна трагедия на Еврипид.

Експресивната Снежина Петрова ще се превъплъти в Медея, която след измяната на своя любим Язон погубва двете си деца и новата му съпруга в безсмъртната едноименна трагедия на Еврипид.

Спектакълът под режисурата на Деси Шпатова е част от официалната програма на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ и ще има своята премиера на 29 юни догодина в автентичната среда на Античния театър в града. В мегапроекта наред със Снежина Петрова участва цяло съзвездие изтъкнати български актьори начело с

Владо Пенев в ролята на Креонт

– царя на Коринт, Валентин Ганев като бездетния цар на Атина – Егей, и Станка Калчева като Дойката. Младият Дамян Тенев (притежател на 2 номинации за награда „Икар“ - актьорска и за режисьорски дебют) ще влезе в образа на неверния Язон. Първоначалната идея бе да го изиграе Владо Карамазов, но тъй като асът на Народния театър е зает със снимки в сериала „Откраднат живот“ и с други професионални начинания, не успя да се включи в проекта.

„Медея“ ще получи и солидна международна представителност в лицето на актрисата от Дойчес театър Алмут Цилхер-Гочев (съпруга на големия български режисьор Димитър Гочев, живял и творил десетилетия в родината на Гьоте) и други нейни германски колеги. Специално за постановката корифеят на класическите езици Георги Гочев е направил нов превод на трагедията от старогръцки. В него се усеща ритъмът на древния стих, който дори сам по себе си предизвиква емоция, разкри за „Монитор“ Снежина Петрова.

В спектакъла, като голям античен хор, на сцената ще излязат и възпитаниците на Снежина Петрова и Легал Арт Център –

деца от малцинствените общности

в Града на тепетата: ромска, арменска, еврейска. Те вече са работили по метода на психодрамата над мита за Медея, залегнал в основата на творбата, за да могат да свикнат да реагират в конфликтните ситуации, възникващи в семействата им, както и да преодолеят бариерите си към „тежката“ литература, откривайки в нея игрови елементи. „Те се учат да живеят на сцената“, казва Снежина. Изложба с техните илюстрации по темата през пролетта ще гостува в Софийската градска художествена галерия.

Композитор на спектакъла „Медея“ е Асен Аврамов, а в представлението музиканти ще свирят на живо. Сценограф е германката Катрин Брак, работила и в емблематичния спектакъл на Димитър Гочев по Чеховия „Иванов“ в берлинския театър „Фолксбюне“ със Самуел Финци в главната роля. Костюмите, за които все още не се знае дали ще са „в епоха“ или стилизирани, ще бъдат дело на асистентката на Брак и нейни студенти. В проекта „Медея“, в частта му за приобщаване на нови публики и малцинствени групи към изкуството, участва и кураторът от СГХГ Пламен Петров. Екипът на режисьора Десислава Шпатова ще търси опции след пловдивската премиера спектакълът да бъде показан в София.