0

М есец февруари започна с топло и сухо време, в резултат на което агрометеорологичните условия се характеризираха с температури над нормата и валежи под нормата за този сезон от годината.

Месец февруари започна с топло и сухо време, в резултат на което агрометеорологичните условия се характеризираха с температури над нормата и валежи под нормата за този сезон от годината.

Стойностите на средната денонощна температура на въздуха до 06.02.2020 г. бяха от 4.9°С, в Кюстендил до 9.6°С в Бургас. В цялата страна беше значително по-топло в сравнение с 30 годишните норми за периода 1981-2010 г. Отклоненията на измерените стойности на температурата спрямо нормата са от 2.6°С в Сандански до 7.7оС във Видин. Почти в цяла България средните денонощни температури на въздуха бяха по-високи от 8°С. В Кнежа, Ловеч, Шумен, Разград, Сандански и Кърджали, те бяха от 6 до 8°С.

Най-ниски бяха стойностите на средните денонощни температури на въздуха във високите полета на Западна България – Кюстендил, Благоевград и София, където тяхната стойност остана под 6°С.

Измерените суми на валежите в цялата страна, до момента са по-ниски от климатичната норма за февруари и техните стойности са от 3.9 l/m2 в Ново село до 60 l/m2 във Враца. В някои райони на страната - Видин, Варна, Кюстендил, Пазарджик, Казанлък, Сливен, Карнобат и Сандански, измерените количества на валежите са крайно недостатъчни за да компенсират последствията от продължителния период без валежи. Отклоненията на измерените количества от нормата почти на всякъде са отрицателни, т.е продължава да има валежен дефицит, но като се има предвид, че тези количества са измерени в начлото на месеца е рано да се правят категорични изводи. През дните след 5 февруари в много райони на страната, освен дъжд, валя и сняг и се образува трайна снежна покривка с различна височина.

Значителна снежна покривка се образува в земеделските райони, предимно на Северна България. Най-голяма височина на снежната покривка, до 30-32 cm е измерена във Враца, Ловеч и Русе, а в останалите райони на страната е 5-25 cm. В Южна България по-съществена снежна покривка има само в Хасково-14 и Чирпан-6 cm, а в останалите райони тя е под 5 cm. Образувалата се снежна покривка ще има двояка роля – на първо време да пази неукрепналите есенни посеви от ниските отрицателни температури и в последствие след стопяването си да увеличи водния запас от вода в почвата.

Прогнозата за периода 10-16 февруари е за динамично време като в понеделник вятърът от югозапад ще се усили и дневните температури още ще се повишат. До вечерта в крайните северозападни райони ще превали слаб дъжд. През нощта срещу вторник и във вторник и на места в Западна и Централна България ще превали слаб дъжд, в районите с надморска височина над 800-1000 метра – слаб сняг. Вятърът ще бъде от запад-северозапад, и най-често ще е умерен, временно силен. Температурите ще се повишат още, по-чувствително минималните. В сряда вероятността за валежи е по-малка, ще остане ветровито и сравнително топло. В четвъртък от северозапад, в Източна България от север-североизток , с усилване на вятъра ще нахлуе студен въздух. Ще има и превалявания, в Северна България и високите котловинни полета ще превали сняг, в югоизточните и крайните югозападни райони – дъжд. Повече ще са валежите в Североизточна България. Още през нощта срещу петък вятърът чувствително ще отслабне и в петък минималните температури отново ще са до минус 8-10°С. През деня вятърът ще се ориентира от юг и слабо ще се затопли. Вероятността за валежи е малка. През почивните дни отново има повишена вероятност за студено нахлуване от север-североизток и относително понижение на температурите. Облачността ще е предимно значителна, но почти без валежи.

Очакваното време през второто десетдневие на февруари продължава да крие много неизвестн свързани амплитудата на температурите и отсъствието на ефективна снежна покривка в южните райони на страната. Именно там биха били възможни повреди от измръзване, особено в местата, където минималните температури се понижат под минус 10-12°С.

Агрометеорологичните условия през периода няма да позволяват ефективна работа на полето, особенно в дните, в които се прогнозират валежи.

Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ