Смут в Сърбия заради афера с руски шпионин

Смут в Сърбия заради афера с руски шпионин

Президентът на Сърбия Александър Вучич е насрочил за днес в 18 часа заседание на Съвета за национална сигурност по повод възможна шпионска афера, в която руски шпиони вербуват сръбски агенти, пише вестник "Вечерне новости".

Това стана след появата на запис, на който се вижда как руският дипломат и служител на военното разузнаване Георгий Клебан дава пари на високопоставен сръбски служител. Записът е бил публикуван на 17 ноември в Ютюб, а неговата автентичност е потвърдена, пише изданието.

Вестник "Данас" съобщава, че Агенцията за сигурност и информация /БИА/ е потвърдила автентичността на видеото. Началникът на управлението за анализи на БИА Реля Желски заяви за сръбската национална телевизия РТС, че недвусмислено е установено, че на записа е руски разузнавач. На въпрос дали на записа е сръбски агент, служител на БИА или на военното разузнаване Желски не отговори директно и каза, че в този момент не би искал да дава сведения.

Вестник "Политика" твърди, че видеозаписът, на който предполагаем руски разузнавач дава пари на сръбски офицер, датира от няколко години. Освен това вестникът е стигнал до информации, че лицето, за което се твърди, че е сръбски служител с чин офицер, всъщност не е служител на сръбските служби за сигурност. С други думи това е цивилно лице, което вероятно е търгувало с бизнес данни, пише изданието.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че военното разузнаване се занимава с възможна шпионска афера, в която руски шпиони вербуват сръбски агенти, отбелязва "Политика".

Видеозаписът, който показва как руски разузнавач вербува сръбски агент, най-вероятно е разпространен от американските служби, съобщава белградската електронна медия B92.

На видеото, публикувано в YouTube, е записана срещата на двама мъже на паркинг в Земун. Лицето на единия от тях е скрито, за да не бъде разкрита самоличността му. Твърди се, че той е сърбин – „агент, офицер“ от разузнавателните служби на западната ни съседка. Другият, който му дава пари, е Георгий Клебан, подполковник в руската армия, който служи като помощник-пратеник на отбраната в Посолството на Русия в Белград.

Видеото се появи първо в туитъра на Христо Грозев, който съобщи за руска и сръбска следа в македонския кървав четвъртък.

В момента в Сърбия се чуват гласове с въпроса кой всъщност е направил видеото.

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин коментира пред "Танюг", че "ситуацията е много сериозна". Той предполага, че аферата е свързана с решението на Сърбия да остане военно неутрална, въпреки че повечето страни от региона на Балканите се присъединяват към НАТО.

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но поддържа тесни връзки с Русия. Съюзник на Москва в Европа, Сърбия обещава да стои извън НАТО и отказва да се присъедини към западните санкции срещу Русия заради действията в Украйна.

"Много е важно да се каже, че разузнавателната война, която продължава на територията на Сърбия, и тя фактически продължава, не може да бъде свързана само с Руската федерация. Напротив, други световни сили като САЩ, Франция, както и регионални играчи - Албания и Хърватия, много активно работят за реализиране на техните интереси, което винаги се очаква в политиката и международните отношения, ние сме тук, за да се противопоставим на подобни действия без изключение", коментира Зелийски.

Според "Радио Свобода" видеото показва неизвестен сръбски офицер и представител на военното аташе на Русия в Сърбия. Твърди се, че става въпрос за "вербовка на агенти за руски шпиони".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.