Сметната палата уличи Копейкин в лъжа

Сметната палата уличи Копейкин в лъжа

Не са давали указания, че "Възраждане" не може да се откаже от партийната субсидия

Сметната палата уличи лудера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов в лъжа. "Сметната палата не е давала указания и не се е произнасяла, че няма възможност за отказ от получаване на държавна субсидия", заявяват в официално съобщение от институцията.

Повод за това пък е разследването на Нова телевизия от 3 май, в което става ясно, че от партията на Костадинов, по-известен като Костя Копейкин заради русофилските си връзки, продължават да получават и харчат партийната си субсидия. По време на интервюто с него, той дори казва, че още през 2017-та година са отпратили питане до Сметната палата, откъде му казалаи, че няма как се откаже от субсодията.

Сега от Сметната палата реагират на това твърдения и го призовават да оповергае публично невярното си твърдение и да оповести пред обществото обективната истина.

Ето какво пише в съобщението на Сметната палата:

„В предаването „Неделята на NOVA“ на 3 май 2020 г. бе излъчено разследване на журналиста Васил Иванов „Как противници на партийните субсидии харчат държавните пари?“.

В него бяха изнесени факти, свързани с възможността ПП „Възраждане“ да се откаже от полагащата й се по закон държавна субсидия, която очевидно е била получавана, разходвана и част от нея дарена, съгласно представените и одитирани от Сметната палата финансови отчети.

На поставения въпрос към Костадин Костадинов, председател на ПП „Възраждане“ :„Защо партията, въпреки изразеното си публично желание да се откаже от получаването на държавна субсидия, не го е направила?“ в предаването той отговори, че веднага след изборите през 2017 г. е отправил запитване към Сметната палата, откъдето му казали, че това е невъзможно.

Това твърдение на Костадин Костадинов не отговаря на истината. Сметната палата никога не е давала указания и не се е произнасяла, че няма възможност за отказ от получаване на държавна субсидия.

В свое писмо (с изх. № 48-00-336/13.04.2017 г.), в отговор на писмено запитване от Костадин Костадинов за възможностите да се откаже от субсидията, Сметната палата посочи, че начинът за предоставянето на средствата за субсидиране на партиите и коалициите се определя от министъра на финансите на основание чл. 27, ал. 2 от Закона за политическите партии. В същото писмо Сметната палата посочи още, че няма законова забрана политическите партии да даряват средства, ако считат, че това е присъщо за дейността им.

Сметната палата призовава председателя на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов публично да опровергае невярното си твърдение и да оповести пред обществото обективната истина.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.