Сметната палата проверява хонорарите в БНР (ОБЗОР)

Сметната палата проверява хонорарите в БНР (ОБЗОР)

СЕМ иска шефът на радиото да подаде оставка, Светослав Костов: Няма да подам, така наречената редколегия лъже

Сметната палата влиза на проверка в БНР. Финансовият одит ще е за периода от 1 януари 2017 г. до края на септември 2019 г. Ще се проверява управлението и разходването на бюджета в мандата на двама директори - Александър Велев и Светослав Костов.

При този одит ще проверим законосъобразността на управленските решения на двамата генерални директори

тъй като проверката включва периода на двама генерални директори, така също и на управителния съвет, разходите за възнаграждения по трудови и извънтрудови правоотношения, разходите за издръжка и капиталовите разходи за придобиване на различни активи. Ще проверим дали се спазват и изискванията на Закона за обществените поръчки”, заяви Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

Назначеният в края на месец юни генерален директор на националното радио Светослав Костов разполага с една седмица да подаде доброволно оставката си. За това призова Съветът за електронни медии по време на извънредно заседание вчера.

Регулаторът прие предложението на своя председател София Владимирова да внесе проект за разглеждане на предсрочното прекратяване на мандата на Костов, в случай че той не се раздели доброволно с поста си. Процедурата ще бъде стартирана на следващото редовно заседание на СЕМ в седмицата между 7 и 11 октомври.

След заседанието на съвета Светослав Костов отказа да коментира решението му.

Няма да подам оставка

каза той за „Монитор“. - Така наречената редколегия използва СЕМ, изказва лъжи по мой адрес. Аз не получих право на отговор.“

Той заяви още, че не може да се говори за оставка, защото сме в предизборен период и вървят проверки.

В СЕМ са образувани административно-наказателни производства, като са съставени два акта за установяване на нарушение на БНР. Единият от тях е за нарушение на условията на индивидуалната лицензия за доставяне на радиоуслуга. Другият е за нарушение на чл. 17, ал. 2 във връзка с чл. 10 от Закона за радио и телевизия – за нарушение на принципа на гарантирането право на информация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.