Сметната палата иска законови промени, партиите с подробно описание на харчовете си

Сметната палата иска законови промени, партиите с подробно описание на харчовете си

Политическите формации трупали все повече борчове

Партиите ще трябва да описват вероятно в бъдеще подробно във финансовите си отчети харчовете, които са направили. Трябва да се конкретизират разходите, които имат право да извършват, каза пред „Монитор“ шефът на Сметната палата Цветан Цветков.

За целта от институцията щели да настояват за съответните законови промени. Цветков поясни, че в момента съществувала графа „други присъщи за дейността на партията разходи“, което от своя страна давало възможност да се избяга от конкретиката. Той даде пример с офисите и помещенията, които се наемат от политическите формации. По-рано при участието си в конференция за финансирането на партиите Цветков подчерта, че все повече се увеличава размерът на неразплатените задължения на формациите. В същото време в медийното пространство се завъртя информация, според която на кръглата маса той е обявил, че Сметната палата е сезирала прокуратурата за случаи след последните местни избори на 26 октомври, при които партии са регистрирали дарения от физически лица и след приключване на кампанията, което от своя страна било законно. Както и че от Сметната палата препоръчват да се оповестява кога приключва една кампания, за да не се получава и финансиране на партиите след края й. Цветков обаче

категорично опроверга „новината“

която всъщност се оказа фалшива. По думите му той е намесил прокуратурата единствено за да наблегне на това, че институциите работят в сътрудничество. Шефът на Сметната палата отрече да е казвал нещо подобно, като даде да се разбере, че одитът на партиите все още не е приключил, тъй като крайната дата за предаване на отчетите била 13 декември и поясни, че одиторите имат 6 месеца да извършат проверката. Цветков увери, че тези, които не са предали в срок своите отчети

ще си понесат съответните санкции

Иначе проверка на „Монитор“ в публичните регистри в партийните сайтове показа, че даренията за някои от тях съвсем не са секнали след провеждането на изборите. Така например, според публикуваните от БСП данни, червените са продължили да получават дарения и през ноември, като последното от тях е регистрирано в края на месеца. Сред спонсорите на Столетницата след кметския вот се отличава дъщерята на бившия шеф на парламента Георги Пирински-Ана Пиринска. Тя се е бръкнала с 350 лв., за да помогне на партията. Самата соцлидерка Корнелия Нинова пък е извадила 1000 лв. от джоба си. Нейното дарение обаче е направено в началото на кампанията за кметския вот.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.