0

Т радиционната национална изложба „Карикатура“, която тази година ще бъде 44-та поред, се открива утре, 1 април, от 18 ч. на 4-ия етаж в галерията на Съюза на българските художници и ще може да бъде разгледана от любителите на хумора и сатирата до 25 април.

Традиционната национална изложба „Карикатура“, която тази година ще бъде 44-та поред, се открива утре, 1 април, от 18 ч. на 4-ия етаж в галерията на Съюза на българските художници и ще може да бъде разгледана от любителите на хумора и сатирата до 25 април.

Всяка година художниците карикатуристи се събират в галерията на СБХ на столичната ул. „Шипка“ 6, за да заявят позицията си към наболели политически проблеми, към вечните теми в (не)човешките взаимоотношения, като обхващат всички нюанси на пресъздаването им – от добронамерен хумор и смях през сълзи до гротеска и протест.

Изложбата има за цел да стимулира развитието на това обичано изкуство у нас и да помага за популяризирането на творчеството на българските карикатуристи в страната и в чужбина. Единственото притеснение на организаторите е как залата ще побере всички фенове на жанра, които в България съвсем не са малко...

В експозицията са представени творби на 42-ма автори, познати от страниците на периодичния печат и карикатурните конкурси у нас и по света, където са спечелили редица престижни награди. Сред участниците са изявени имена от различни поколения като създателя на карикатурните рисунки във вестниците „Монитор и „Телеграф“ Ивайло Цветков, Милко Диков, Георги Чалъков-Чалъчето, Иван Кутузов-Кути, Йовчо Савов, Никола Георгиев-Кайо, Валери Александров-Валекс, Алла и Чавдар Георгиеви, Иван Веселинов, Велин Андреев, Жейно Жейнов, Цочо Пеев, Ириен Трендафилов, Мая Чолакова, Диляна Николова, Валентин Ангелов, Веско Зидаров и др.

При откриването на изложбата ще бъдат обявени и традиционните призове – Голямата награда на СБХ, наградата на секция „Карикатура“, наградата на Столична община на името на незабравимия Доньо Донев, наградата на Дома на хумора и сатирата в Габрово, както и станалата популярна награда „Рога и копита“ за произведения с ловно-рибарска тематика, която се връчва от нейните основатели Борислав Константинов и Любо Михайлов. Няма да липсват и награди от издания, които залагат на това изкуство като в. „Стършел“ и др., както и отличия от спонсори, съмишленици и приятели.

И този път темите ще са разнообразни и пъстри като самия живот – като започнем от битови закачки, безобидни забавни хрумки, политически крамоли, трудно решими социални проблеми и стигнем до философската карикатура с непреходен характер.