Заради битката с COVID-19: Сменят директора на болницата в Добрич

Заради битката с COVID-19: Сменят директора на болницата в Добрич

Свикване на спешно Общо събрание за избор на нов изпълнителен директор на МБАЛ Добрич и промяна в Съвета на директорите инициира здравният министър проф. Костадин Ангелов, обяви той след посещението си в здравното заведение. С него бе и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Две неща видях, които не ми харесаха. Първото е смесване на потоците: пациенти без корона вирус, които ние наричаме неизвестни, с пациенти с положителни проби. Това нещо го видях на петия етаж в болницата – в единия край на коридора са чистите пациенти, в другия край – така наречените мръсни пациенти. И всички се обслужват от един и същ персонал, което е излагане на необясним риск. Второто нещо, което не ми хареса е, че в болницата влизат цивилни хора без предпазни средства“, каза министърът.

Според него, причината за кризисното състояние на здравното заведение и големият брой заразени пациенти, се дължи на липса на организация от изпълнителния директор д-р Светозар Байчев и мнението му се подкрепяло от всички институции в града: Областна управа, РЗИ, РЗОК, Лекарски съюз. Няма да чакате 30 дни за избор на нов изпълнителен директор, увери министър Ангелов.

Ситуацията в болницата в Добрич не е добра, заяви и доц. д-р Ангел Кунчев. „През май имахте нула болни, през юни – 7, юли – 301, а през август гоните 550“, подчерта той. С изключение само на едно предприятие, в което имаше много заразени – 51 работници, всички останали са заразени дифузно и са засегнати различни социални групи. И вместо да се вземат интензивни ограничителни мерки и да се осигурява адекватна медицинска помощ, се стигна дотам, че заради болни медици два пъти се затваря неврологичното отделение, затвори се Спешното, отделението по хемодиализа.

„За мен това е лоша организация. Един и същ персонал работи и с едните, и с другите. Не може да затвориш инфекциозното отделение, при условие, че то обслужва 1/3 от Черноморието. Разбрах, че са му намерили и кадри – двама инфекционисти, но той не сключил с тях договор и лекарите сега работят в Разград. Болницата в Добрич не само че не спира разпространението на вируса, но подпомага разпространението му“, каза доц. д-р Ангел Кунчев.

Той остава в Добрич и утре, за да контролира изпълнението на предписанията в болницата.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.