Сменяме дрехите при влизане в кокошарника
2

Птичият грип погуби близо 100 000 пернати

Сменяме дрехите при влизане в кокошарника

Птиците да се отглеждат само на закрито

Птичият грип, който върлува в страната, погуби досега близо 100 000 пернати.
Това става ясно от информация на Българската агенция за безопасност на храните, предоставена на „Телеграф”.


Към настоящия момент на територията на страната са засегнати 5 птицевъдни ферми, като общият брой на засегнати птици е 91 386.
В страната е наложено привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност по отношение на болестта инфлуенца по птиците. За ограничаване на заболяването са предприети високи мерки за биосигурност и тяхното стриктно прилагане и спазване от собствениците на птицеферми и наличния в тях персонал, посочват от БАБХ. Забранено е отглеждането на птици на открито. Фуражите за изхранване трябва да се съхраняват в затворени помещения, без достъп на диви птици и гризачи. Проследява се стриктно произходът на ново закупени птици и тяхното здравословно състояние, както и почистване и дезинфекция на влизащите и излизащите транспортни средства в обектите.
Заден двор
За стопанства „тип заден двор” е забранено отглеждането на птици навън (само в затворени помещения). Отглеждането на кокошеви и водоплаващи птици в тях трябва да бъде разделно, а фуражът за изхранването трябва да бъде на закрито. Собствениците на този вид стопанства трябва да спазват основните мерки за биосигурност - измиване и дезинфекция на ръцете и обувките преди и след посещение при птиците, както и използване на различно от ежедневното облекло при контакт с тях.
Надзор
Мерките, които се предприемат от БАБХ при констатиране на огнище от инфлуенца по птиците, са: определяне на защитна (3 км) и надзорна (10 км) зона около огнището; максимално бързо умъртвяване на всички птици в огнището и тяхното унищожаване, почистване и дезинфекция във и около огнището на заболяване; извършване на клинични прегледи и вземане на проби от птицевъдни обекти, разположени в изградените зони; налагане на забрани за провеждане на пазари и изложби с птици в засегнатите зони; проследяване на движението на пратки от птици и техни продукти от и към засегнатия птицевъден обект.

До 7 бона глоба за неизпълнение на мерките

Санкциите съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност за неизпълнение на мярката за профилактика, ограничаване и ликвидиране на заразна болест по животните са от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 4000 лв. Когато в резултат от неизпълнението са настъпили значителни икономически загуби или опасност за здравето на голям брой хора или животни, ако не подлежи на по-тежко наказание, глобата е от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 7000 лв.

Инспектори следят за биосигурността

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ са наложени мерки за привеждане в повишена епизоотична готовност на всички ОДБХ. Те следят за отглеждане на закрито на всички видове и категории птици, стриктен контрол при движение на птици и лабораторни изследвания преди тяхното движение, засилен надзор на птицевъдните обекти за заболяването инфлуенца по птиците, вземане на проби от всички обекти, попадащи в зоните с констатирано заболяване, извършване на надзор на дивите птици съвместно с орнитоложките дружества, засилен надзор на пазарите за живи животни.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.