0

 

Овцата лакон е на път да се превърне в хит сред овцевъдите в България. Въпреки че в резултат на селективната дейност особено във Франция породата се отглежда основно за мляко, интересът към нея тук расте всяка година.

 

Овцата лакон е на път да се превърне в хит сред овцевъдите в България. Въпреки че в резултат на селективната дейност особено във Франция породата се отглежда основно за мляко, интересът към нея тук расте всяка година.

Показателно е,че от 2007 г когато е внесено първото стадо от 120 овце и 7 коча в района на Елхово, към днешна дата животните според официалните статистика наброяват вече 14 хил. Тоест над 100 пъти увеличение. През 2019 г. Членовете на асоциацията са над 40 на брой, животните под селекционен контрол са 10 хил. животни.
Това стана ясно по време на СТЕКСПО 2019 г на панаира в Пловдив. Там Асоциацията за развъждане на породата Лакон в България имаше специален щанд, а някои от членовете бяха изложили продуктите, които произвеждат от млякото й. Поради огромния интерес към френската овца един от лекторите на изложението беше французинът Бруно Красу, представител на научния институт, който обслужва кооперативите за развъждане на овцата Лакон във Франция.


Имунитет
И тъй като в Страната на петела интересът към качествата на синьо зеленото сирене е огромен, експертите непрекъснато работят върху генетиката на овцата Лакон. Най- вече за подобрение на качествата на млякото, морфологията на вимето и устойчивост на болести, една от които е бруцелоза. Така се оказва, че от млечните породи в света най- много се работи именно върху Лакон.
Хормон на удоволствието
В сравнение с други млечни овце, лаконите не боледуват много. Те се отглеждат изцяло пасищно. Не раждат много, и произвеждат по-малко мляко от източнофризийската. За сметка на това млякото е с по-високо съдържание на мазнини и протеини, което дава по-голям добив при приготвяне на сирене.
Животните от тази порода издържат на много големи колебания в температурата. Тежат между 70 и 100 кг . Породата е добре пригодена за тежки терени с малки копита, които могат да се движат по скалистия хълм. Вълната не е забележителна. Много овце от Лакон имат дори малко вълна и главата, краката и понякога целият корем са голи. Дори могат да хвърлят един слой вълна през лятото, така че да се запазят от жегите. Те са обичайно бели. Главите им са удължени, а муцуната е леко заоблена. Ушите им се наклоняват надолу. Тези овце обаче имат доста смел темперамент и не са така послушни като другите си млечни посестрими.
Когато ги доят при овцете от Лакон има отделяне на хормона на удоволствието окситоцин. Затова те пускат млякото си по-лесно от другите млечни породи овце
Средиземноморие
Овцете обитават Южна Франция, това е Средиземноморския регион. Смята се, че живеят там отпреди 4000 до 6000 години, и въпреки пустата и груба земя са успели да се адаптират. В средата на 19 век стопаните започват да добавят генетика от други местни породи, за да произвеждат издръжлива порода овце, която дава богато мляко и добро месо. Така лаконите са използвани в две направления. Според българската развъдна асоциация на породата лакон обобщените резултати за състава на млякото при изследваните индивидуални проби показват: мазнините в литър мляко възлизат 7,1%, плътността е 33,5-34%, сухото вещество -17,2%, протеините -6,2%, лактоза -4%, сух обезмаслен белтък -11,42 %

Около вимето няма вълна

Васил Василев е един от първите, които внасят порадата Лакон в българия от Франция. Той е един от основателите на Асоциацияза развъждане на порадата Лакон в страната ни. Той прави първото стадо овце преди 4 години. Според него тя е благодатно животно. С много добра млечност, овцете не са вълнести в областта на вимето. Това има отношение към хигиената. Също така гарантира липсата на остър , натрапчив мирис на овче мляко, който не всички клиенти харесват. Фермата развива изцяло пасищно животновъдство. Овцата се чувства отлично в България, така че стадото вече наброява 600 животни от собствени приплоди. От млякото на Лакон стопаните произвеждат сирене, кашкавал, кисело мляко.