0

С лънчогледът се оказа топ културата за тази пролет. Фермери са успели да постигнат нечуваните 1000 лв. за тон продабжи тази година, като цените са стартирали от 550 лв. за тон. Предишни сезони черното семе е стигало максимум до 670 лв. /тона. Това обясни Костадин Костадинов пред Телеграф, отговаряйки на въпроса, кои култури, според него ще са печеливши тази пролет и дали те ще определят сеитбата на пролетници. В никакъв случай не може да се твърди нищо със сигурност, защото тази пролет може да струва скъпо, другата нищо, каза той.

Слънчогледът се оказа топ културата за тази пролет. Фермери са успели да постигнат нечуваните 1000 лв. за тон продабжи тази година, като цените са стартирали от 550 лв. за тон. Предишни сезони черното семе е стигало максимум до 670 лв. /тона. Това обясни Костадин Костадинов пред Телеграф, отговаряйки на въпроса, кои култури, според него ще са печеливши тази пролет и дали те ще определят сеитбата на пролетници. В никакъв случай не може да се твърди нищо със сигурност, защото тази пролет може да струва скъпо, другата нищо, каза той.

Въпреки това, според зърнопроизводителя слънчогледът би трябвало да има сигурен пазар в България. Причината е, че страната ни е най-големият преработвател на черното семе в ЕС. Имаме мощности, а и продължават да се строят още за преработка на пролетната култура. Суровината освен за вътрешно потребление се изнася преди всичко за Арабския свят.

Договори

Това е и една от причините, България да бъде начело на класацията на вноса на слънчоглед в момента, поради недостиг на суровина. Тези преработвателни предприятия имат договори, които трябва да изпълняват. Реколтата от слънчоглед заради лошата година в България беше в по-малки количества и затова се е наложил този огромен внос, обясни фермерът. Според него, черното семе може да се окаже печелившо за нашите производители, в случай че ни направят дъмпингов внос.

Вместо палма

Тъй като олиото стремително тръгна нагоре, включително на дребно, вниманието на потребителите на българския пазар се фокусира и върху продукти от слънчоглед. Оказва се, че предлаганото значително по-скъпо високо олеиново олио на в магазините, всъщност се произвежда от няколко години и е предназначено основно за професионалните кухни. Според Костадинов, хибридите на високо олеиновия слънчоглед се сеят, за да сменят постепенно използването на палмови мазнини, които са забранени вече в ЕС, която влиза в сила след около две години. С едно и също високо олеиново олио може да се пържи няколко пъти, докато с палма около десет, но така или иначе се налага да излезе от употреба. Точно поради това този тип мазнина от черно семе, миналата година се е продавала с бонуси, като на тон в зависимост от качеството са се давали от 18, 20 до 30 долара на тон.

Масленост и печалба

Въпреки това тази година не се очаква стопаните да сеят непременно високоолеинов слъночглед, защото за висок процент масленост печалба на традиционното семе, печалбите също не са никак за пренебрегване. Ако маслеността на семето е над 44%, ще излезе на сметка продажбата , увери земеделецът.

Пчели и рапица

От друга страна последните години се наблюдава отстъпление от рапицата, като пролетна култура сред родните земеделци. Основните причини са две. Първата е неприятностите с пчеларите, заради третиранията с препарати. Втората е високата себестойност особено миналата година, заради засушаванията, и необходимостта от употребата на повече препарати за пръскания и торове.

Житни

Който успя да задържи продажбите на есенни култури, той спечели тази година. Това пък разказа Наталия Петровска, шеф на Института по царевица в Кнежа. Пшеницата е стигнала до 420 лв. за тон, а обикновено вървяла от 280-320 лв. тона. Тези цени ни компенсираха по-ниските добиви -около 550-600 кг, дка, каза ученият. Тя обясни, че изгодният пазар сега компенсира по някакъв начин по-ниските добиви от 2020 г. От друга страна , според нея, себестойността и на есенници и пролетници миналото лято е излязла малко по-ниска, защото заради сушата са се отказали от прилагането на много препарати за растителна защита. Щом няма влага достатъчно влага, те просто ще унищожат растението, уточни тя. Пшеницата беше с отлични хлебопекарни качества от миналия сезон, но за сметка на това по-малко.

Кочани

Същото може да се каже и за царевицата, чиято реколта миналата година повсеместно е била слаба. Стигнахме до 500кг от дка, а нормално е около 1000 кг и нагоре от дка. В Румъния колеги изпратиха снимки на сушата, дори кочан не са успели да приберат, в Сърбия ситуацията с пролетната култура е била подобна, каза Петровска. Институтът залага тази пролет за царевица повече семе производство, а то изисква сеитбоборот.

От една страна, защото това е научният предмет на учените от института, от друга, защото така или иначе царевицата е търсена култура. В момента все повече български животновъди се обръщат към нас за закупуване на фураж с български сортове и хибриди, което им дава сигурност в пазара на пролетната култура, обясни Петровска. Цената на царевицата е скочила от от 310 лв. на тон миналата година на 380-400лв/ т сега, каза шефът на института по царевица.

Снимки Авторът и Интернет