Слънчогледът буи след пшеница
2

Тютюн и коноп носят болести

Слънчогледът буи след пшеница

За силаж се сее до юли

 

У нас слънчогледът се отглежда обикновено след пшеница и ечемик, които се смятат за добри негови предшественици.


Още по-добри са едногодишните бобови култури. Не трябва да се засява след калиеволюбиви култури - картофи, цвекло и др., както и след култури, които се нападат от синя китка - тютюн, коноп и др., пише Агри.бг. След себе си не трябва да се засява 5-6 години.
След жътвата на пшеницата и ечемика най-често се извършва оран на дълбочина 20-25 см. При заплевеляване през есента площта се култивира 1-2 пъти. През пролетта се извършват ранно пролетно брануване и плитко предсеитбено култивиране, което при нужда може да бъде придружено и с брануване.
Торове
У нас слънчогледът се тори главно с минерални торове, макар че реагира добре и на органично торене, особено на по-бедни почви. Ако има оборски тор, той се внася по 1,5-2 тона на декар. Нормите на торене с минерални торове зависят от запасеността на почвата, от планирания добив и др. Като ориентировъчни за основните райони на отглеждане на слънчоглед може да се препоръчат следните норми: при неполивни условия по 10-12 кг азот и фосфор на декар, а при поливни по 16-18 кг азот и фосфор и 12-14 кг калий. Оборският тор, фосфорните и калиевите торове е най-добре да се внасят преди оранта. Азотните торове при неполивни условия се внасят преди предсеитбеното култивиране, а при поливни условия основната част от тях (от 2/3 до 3/4) също се внася преди култивирането, а останалото количество се дава за подхранване преди второто окопаване.
Семена
За засяване се вземат семена от едрите фракции, които трябва да имат добра чистота и висока кълняемост. При нужда се третират срещу болести и неприятели.
Времето за сеитба на слънчогледа настъпва, когато температурата на почвата се повиши до 8-10°С. При нормални години това става към 15-20 март в Южна и към 25 март - 10 април в Северна България. Слънчогледът понася и по-късно засяване. Като втора култура за силаж се засява до началото на юли.
Засяването на слънчогледа се извършва редово-пунктирно с пневматични сеялки. Разстоянията между редовете са 70 см, а в реда - 26-28 см. При тези разстояния на декар се засяват към 5200 семена и се получават около 4000-4500 растения (от поникването до края на вегетацията обикновено отпадат около 10-12% от растенията). При поливни условия гъстотата в реда се увеличава с 15-20% (отглеждат се 5000-6000 растения на декар). Дълбочината на засяване е 5-7 см.
Брануване
През вегетацията, когато преди поникването на слънчогледа се появят почвена кора и поници на плевели, площта се бранува с ротационна или с щригелна брана напречно на редовете. При нужда брануването може да се извърши и във фаза 1-ва - 2-ра двойка листа в топлите часове на деня.
Химичната борба срещу плевелите се води с хербициди. При ефективно действие на хербицидите обработката на посева се свежда до 1-2 култивирания между редовете.
При поливни условия през цъфтежа и при наливането на зърното се правят от 1 до 3 поливки. Дъждуването (с 40-50 м3 вода на декар) дава по-добри резултати от гравитачното напояване на слънчоглед (със 70-80 м3 вода на декар).
По-важните болести при слънчогледа са маната, ръждата, склероцийното увяхване и др. От паразитните плевели особено опасна е синята китка. Понякога силни поражения нанасят неприятелите - слънчогледовият молец, слънчогледовият сечко, слънчогледовият хоботник и др. Срещу тях трябва своевременно да се предприемат необходимите мерки за борба.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.