Дете на две години висяло в продължение на час и половина на припек на люлка като възпитателно-дисциплинираща мярка за коригиране на инат. Случаят станал на Витоша, мярката била наложела от възпитателка в частен детски център, който за капак при последвалите проверки се оказал нелегален.

Ако тръгнат да се регистрират "педагозите" от въпросния център, да видят дали е свободно името "Слънчево детство". Поради голямата употреба може да получат отказ, но "Слънчасало детство" вероятно ще бъде свободно и ще бъде повече на място.
Летните месеци са мъка за работещите родители без баби и дядовци под ръка заради ограничения капацитет за грижи, който предлагат общините в ясли и детски градини. Заради нуждата от ремонти и заради необходимостта "да се харчат отпуските" на много места затварят детските заведения за месец и дори два. По принцип мястото в детска градина не е гарантирано и не е задължение на държавата и общините да бъдат бавачки на заетите родители, но са облекчение, с което родителите са свикнали като даденост.
При липсата на възможност за посещаване на общинско детско заведение и отсъствие на опцията "баба & дядо" голяма част от майките и татковците се обръщат към частни центрове и временни забавачки към читалища, библиотеки и младежки домове или си наемат почасови детегледачки.
За качествата на бавачките и условията в алтернативните центрове за временно отглеждане на малко дете може да се правят изследвания, репортажи и дори дисертации, но каквото и да се говори за тях на първо място е родителската отговорност в избора на това с кого си оставяш детето. Ако се съди по дискусиите в специализираните форуми, майките наистина се поразпитват за мнение, но не се задълбочават в това има ли частният център нужните разрешителни.
В случаите с почасови детегледачки пък рядко родителят има ресурс да провери дали бъдещата Мисис Даутфайър не е осъждана, дали няма нездрав интерес към малки момченца и момиченца, или пък не си прави сметки да ошушка жилището на работодателите си. Затова може би е необходимо да има и публичен онлайн достъпен регистър на гувернантките, а индивидуалната почасова дейност да бъде регулирана, което пък да дава гаранции и сигурност на потребителите.
Ако се върнем обаче на казуса от Витоша, излиза още един въпрос. За малоумието на този, който е оставил дете на слънце при екстремалните температури, на които сме свидетели през последните дни. Въпросът дали би постъпил така със собственото си дете става малко излишен, ако се разходите из паркингите на молове и супермаркети в жегав ден. Поне в 1-2 коли ще видите дечица със зачервени бузки, които чакат близките си да се върнат от покупки.
Има грешки и нарушения, които не могат да бъдат преодолени, ако не се налагат драконовски санкции - както към институции, така и към родители, които се отнасят безотговорно към децата си. Вероятно нарушителите биха попаднали под удара на различни текстове на различни нормативни актове. Ако зависеше от мен, бих ги наказал с това, с което са си заслужили наказанието - час и половина на слънце. Градус за градус, жега за жега. И тъй като това не е възможно, остава единственото, от което разбираме - глоба и бъркане в джоба.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изданията на СИБ изкараха Делян Пеевски хем убиец, хем спасител на свободата на словото

Войната срещу пресата

Изданията на СИБ изкараха Делян Пеевски хем убиец, хем спасител на свободата на словото

*Защо онлайн сайтовете на подсъдимите олигарси скочиха на хартиените издания

*В интернет истината лесно се подменя, вестниците обаче помнят всичко

Covid-19 донесе третата световна грипна пандемия

Коронавирусът-числа, факти, последствия

Covid-19 донесе третата световна грипна пандемия

Преди по-малко от месец вестникът ни беше един от първите не само у нас, а и в света, който публикува тогавашните верни числа и факти около новия китайски коронавирус, който днес носи невинното наименование Covid-19. Този именно вирус вече донесе и третата световна грипна пандемия, или поне третата в историята на моето поколение.

Прецаканите пенсионери

Пенсионерите като цяло са прецакани. Мисля, че по този въпрос едва ли някой ще възрази. Хората, на които им предстои да излязат в заслужен отдих (така се казва), обаче са двойно прецакани. Един път, защото трябва да си платят липсващия стаж и втори – точно защото този стаж им липсва, размерът на пенсията не е финансов фундамент.