Дете на две години висяло в продължение на час и половина на припек на люлка като възпитателно-дисциплинираща мярка за коригиране на инат. Случаят станал на Витоша, мярката била наложела от възпитателка в частен детски център, който за капак при последвалите проверки се оказал нелегален.

Ако тръгнат да се регистрират "педагозите" от въпросния център, да видят дали е свободно името "Слънчево детство". Поради голямата употреба може да получат отказ, но "Слънчасало детство" вероятно ще бъде свободно и ще бъде повече на място.
Летните месеци са мъка за работещите родители без баби и дядовци под ръка заради ограничения капацитет за грижи, който предлагат общините в ясли и детски градини. Заради нуждата от ремонти и заради необходимостта "да се харчат отпуските" на много места затварят детските заведения за месец и дори два. По принцип мястото в детска градина не е гарантирано и не е задължение на държавата и общините да бъдат бавачки на заетите родители, но са облекчение, с което родителите са свикнали като даденост.
При липсата на възможност за посещаване на общинско детско заведение и отсъствие на опцията "баба & дядо" голяма част от майките и татковците се обръщат към частни центрове и временни забавачки към читалища, библиотеки и младежки домове или си наемат почасови детегледачки.
За качествата на бавачките и условията в алтернативните центрове за временно отглеждане на малко дете може да се правят изследвания, репортажи и дори дисертации, но каквото и да се говори за тях на първо място е родителската отговорност в избора на това с кого си оставяш детето. Ако се съди по дискусиите в специализираните форуми, майките наистина се поразпитват за мнение, но не се задълбочават в това има ли частният център нужните разрешителни.
В случаите с почасови детегледачки пък рядко родителят има ресурс да провери дали бъдещата Мисис Даутфайър не е осъждана, дали няма нездрав интерес към малки момченца и момиченца, или пък не си прави сметки да ошушка жилището на работодателите си. Затова може би е необходимо да има и публичен онлайн достъпен регистър на гувернантките, а индивидуалната почасова дейност да бъде регулирана, което пък да дава гаранции и сигурност на потребителите.
Ако се върнем обаче на казуса от Витоша, излиза още един въпрос. За малоумието на този, който е оставил дете на слънце при екстремалните температури, на които сме свидетели през последните дни. Въпросът дали би постъпил така със собственото си дете става малко излишен, ако се разходите из паркингите на молове и супермаркети в жегав ден. Поне в 1-2 коли ще видите дечица със зачервени бузки, които чакат близките си да се върнат от покупки.
Има грешки и нарушения, които не могат да бъдат преодолени, ако не се налагат драконовски санкции - както към институции, така и към родители, които се отнасят безотговорно към децата си. Вероятно нарушителите биха попаднали под удара на различни текстове на различни нормативни актове. Ако зависеше от мен, бих ги наказал с това, с което са си заслужили наказанието - час и половина на слънце. Градус за градус, жега за жега. И тъй като това не е възможно, остава единственото, от което разбираме - глоба и бъркане в джоба.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Левчето - мерило за правата на клиента

Левче за бакшиш вече обиждало обслужващия персонал и на места дори се мръщели на подобни жестове. Като влезем в еврозоната, ще чакат цяло евро и, естествено, пак няма да са чак толкова доволни.

 

Седмичен мониtоринг (19 - 23 август)

Търсенето на сензации е стар журналистически прийом. Има обаче някои граници, които не бива да се прекрачват. Има и праг на търпимост и нетърпимост. Вероятно сте забелязали колко от „жесюитата“ във Фейсбук се възмутиха по повод на жестокото изнасилване и убийство на едно невинно дете. Мижав процент. Гражданското общество бъка от непукисти, на които не им пука за нашето дете, след като има толкова чужди, за които да страдат демонстративно и лицемерно.

 

Магистралите не са за смет

Има добра новина след пожара на складираните под моста на автомагистрала “Струма” опасни отпадъци.