0

П рез горещите летни дни много хора се питат дали слънцето е полезно или вредно, дали да прекарват повече време под горещите лъчи или да търсят дебела сянка, която да ги предпази. Слънцето е наш приятел и лечител, отговаря неврологът д-р Юлиана Данаилова. Тя обаче допълва, че въпреки безбройните ползи, лъчите крият и своите рискове.

През горещите летни дни много хора се питат дали слънцето е полезно или вредно, дали да прекарват повече време под горещите лъчи или да търсят дебела сянка, която да ги предпази. Слънцето е наш приятел и лечител, отговаря неврологът д-р Юлиана Данаилова. Тя обаче допълва, че въпреки безбройните ползи, лъчите крият и своите рискове.

Когато дните са слънчеви, тъгата изчезва, а отговорът за това се крие в хормона на щастието. През лятото организмът ни произвежда повече серотонин и затова под влияние на слънцето хората са по-весели, казва д-р Юлиана Данаилова. Редица проучвания показват, че в страните, където слънцето грее по-малко, има повече стресирани и депресирани хора. Слънцето буквално лекува депресията, обяснява неврологът. Освен това, умереното излагане на слънце оказва позитивен ефект върху имунитета. „Слънчевите лъчи засилват производството на бели кръвни телца, които от своя страна са отговорни за подсилването на имунната система и за противовъзпалителните процеси в тялото“, казва д-р Данаилова.

Бани

Слънчевите бани са много полезни за здравето и помагат при редица състояния, включително и при болестта на Алцхаймер. „Клинично изследване сред пациенти, болни от алцхаймер, показва, че тези, които са били редовно на слънце, всеки ден в часовете между 9 сутринта и 18 часа следобед, са показали подобрение в състоянието си спрямо пациенти, които не са били излагани на слънце“, отбелязва д-р Данаилова. Тя обаче предупреждава, че макар и полезни, слънчевите бани могат да бъдат и опасни при определени здравословни проблеми. „Добре е да бъдат внимателни хората с епилепсия и малките деца, тъй като те са по-чувствителни и дългото им пребиваване на слънце не е здравословно. Запомнете, че всеки човек, изложен за дълго време на силно слънцегреене, може да получи главоболие, прегряване и слънчев удар. От това следва, че всички хора трябва да внимават с престоя си на открито през най-големите летни жеги“, подчертава неврологът.

Доза

Д-р Данаилова предупреждава, че обичайно слънчевите лъчи понижават кръвното налягане. „Ако имате проблеми с артериалното кръвно налягане, престоявайте на слънце веднъж дневно, и то за кратко време, като внимавате това да не става в най-горещите часове“, съветва тя. „Всяко нещо трябва да се прави с мярка и с нищо не бива да се прекалява, включително и със слънчевите бани. Слънцето може да провокира появата на рак на кожата, но също така може да намали риска от появата на другите видове рак. Благодарение на витамин Д хората, които редовно се излагат на слънчева светлина, без да прекаляват, са в пъти по-малко застрашени от рак на червата, на гърдата, на пикочния мехур и на стомаха“, обяснява още специалистът и допълва „Всичко зависи от дозата“.

Капсули

През лятото слънцето грее силно и трябва да внимаваме с престоя си на открито, докато през зимата усещаме липсата на топлите лъчи. Това води до проблеми не само с психиката, но и със здравето ни. „Според проучване на британските учени ниските нива на витамин Д в организма през студените месеци са причина за по-честите случаи на инфаркт на миокарда. Доказано е също, че нивата на холестерола се повишават през зимата, а лятно време се понижават, което е вследствие на по-високото ниво на слънчевия витамин Д в организма“, казва д-р Данаилова. Ето защо тя препоръчва през студените месеци, когато няма достатъчно слънчево греене да пием „слънце на капсули“. „Говорила съм с хора от Финландия. Там те приемат големи количества микроводорасли, които са богати на хлорофил и го наричат „слънце на капсули“. Едно от нещата, които препоръчвам на моите пациенти с депресия, е да включат в менюто си Кламатски микроводорасли от рода Afanizomenon flos aque”, допълва неврологът. Д-р Данаилова ни съветва да добавим микроводораслите и към аптечката си за морето. „В багажа си задължително сложете коластра на капсули, пробиотици и крем с мед от манука. Те трябва да са ви на разположение, тъй като ангините, разстройството и слънчевото изгаряне са чест спътник при летните почивки“, казва още специалистът.

Електролечение ни връща силите

Повече от 10 години д-р Юлиана Данаилова практикува метод, познат като СКЕНАР терапия. „Това е вид електролечение и единственото противопоказание за провеждането му е наличието на пейсмейкър. СКЕНАР терапията е холистичен метод, който чудесно повлиява радикулити, безсилие, тревожност и депресия. Пациентите ми се изненадват приятно не само от излекуването на периферно-нервните заболявания, но и от общото въздействие на терапията. СКЕНАР е великолепно съчетание на модерната електронна технология с древното лечителско изкуство на Изтока. Независимо от своите специфични особености, тази терапия, д-р Какарашев, почива на основните терапевтични принципи на традиционната източна медицина“, подчертава специалистът. По думите на д-р Данаилова СКЕНАР процедурите укрепват имунната система, повишават устойчивостта на организма, подобряват работоспособността, жизнения тонус и като цяло оказват благотворно влияние върху здравето. „Постига се отлично и бързо възстановяване след стрес, физическо и умствено натоварване“, обобщава неврологът.