Слънцето яде слънчогледа, житото е в изобилие

Слънцето яде слънчогледа, житото е в изобилие

Чакат добивите за пшеницата

Красивите доскоро слънчогледови ниви край пътища и магистрали на страната са на път да прегорят. Усмихнати жълти глави на маслодайното растение доскоро, вместо да следят пътят на слънцето, на много места в страната вече са клюмнали към земята.

Прегаря

Посевите с пролетниците бяха прекрасни, красиви и свежи, така както вървяха, трябваше да се получи отлична продукция, доскоро природата с дъждовете беше благосклонна. Тези горещини просто ги довършват и убиват. Това сподели разтревожен Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите/НАЗ/ в България пред Телеграф. Слънчогледът не узрява, а просто прегаря, добави той.

Без дъжд

Според него особено тревожна е ситуацията в Северозападна България, районите на Враца и Видин. Има места в тази част на страната, където месец не е паднала капка дъжд. Подобно е положението и в Южна и Централна България, добави той. Земеделецът категорично отказа да прави прогнози за реколтата на пролетниците, защото не се знае още колко дни ще има високи температури и какво може да се очаква.

Неопрашени и царевица

Според Албена Симеонова, биопроизводител от Никопол и депутат, лоша шега на слънчогледа вероятно са изиграли дъждовете през юни и той може да не се е опрашил. Засега царевицата там изглежда добре, и това касае много земеделци този сезон, тъй като мнозина са заложили именно на царевицата. Причината са високите добиви, които дава културата и растящите цени. Скоро 1 кг. царевица се е продавал за 40 ст. за кг., уточни тя. Слънчогледът беше стигнал непостижимите преди две години 1200 лв. за кг, а борсовите прогнози са цените на маслодайните

и зърнени да раста още.

Пшеница

Добрите новини идват от есенниците. Началото на горещите дни бяха изключително благотворни за

за пшеницата и житни култури. Костадин Костадинов каза, че средните добиви за Добруджа са 600 кг от дка, което в сравнение с миналата година е истинско изобилие. Припомняме, че тогава сушата погълна огромни площи в района на Каварна и фермерите по тези места успяха да приберат едва 100-150 кг от дка. Тази година картинката е пъстра по отношение на реколтата на пшеница, като на места има 400 кг от дка, на други полета от 700 кг от дка, там където не е минал пролетния студ, обясни зърнопроизводителят.

Овес

В района на Никопол, където почвата е льосова средните добиви при конвенционалното земеделие са били между 400-450 кг от дка, каза Албена Симеонова. Тя обясни, че като биопроизводител спазва ротация на културите всяка година и този сезон голямата изненада за нея е бил овесът. Получила е повече от отлични добиви от кутурата за биопоризводство от 400 кг на дка, защото нито се третира с химия, нито се подхранва с торове, обясни тя.

Резултати

Засега все още никой не се наеме да даде категорични данни за реколтата от житни в страната. На някои места жътвата не е приключила още и фермерите не са изпратили данните си. На 3 август Министерство на земеделието трябва да излезе със статистика за реколтата в страната, защото все още събира данни от различните райони, каза Костадин Костадинов.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.