Португалски фермери внедриха иновативна система за сушене на билки чрез слънчева енергия, съобщават от EIP AGRI. „С нашите 34 ха земя сме най-големият износител на билки в Португалия. Ние отглеждаме различни видове билки, като лимонена трева, мента, мащерка и френски естрагон “, казва Гонсало Коста Мартинес.

 Той е един от петимата  участници в проекта Underthe sun.

„Поради дълбоката икономическа криза в Португалия решихме да обединим усилията си и да започнем ферма с ароматни и лечебни растения. Пред нас обаче има някои  предизвикателства. Те включват конкуренция от производителите, които искат по-ниски цени на своите билки, но също и от страни с по-ниски заплати, като Източна Европа и Северна Африка”, добавя той. „В началото имахме проблем със сушенето на нашите растения. Енергийните разходи за сушене бяха доста високи. Ето как се появи идеята за слънчевата сушилня, която нарекохме Black Block. ”

Хибрид

Идеята е хибридна слънчева система за сушене, която използва както слънчева, така и електрическа енергия. Сушенето се извършва в рециклирани контейнери, боядисани в черно, изолирани с нова стена и покрити с поликарбонатни листове. Това превръща контейнерите в сушилни камери. Нашите хибридни контейнери използват  спомагателен енергиен източник и те могат да намалят енергийните разходи с до 70%. Освен това имаме и контейнери, които напълно разчитат на слънчевата енергия.

Смартфон

Няколко сензора в контейнерите събират данни за температура и влажност. Тези се анализират в реално време от автоматична програма, която контролира цялото оборудване. Следователно параметрите на средата за сушене могат да бъдат стабилизирани на оптимални нива. Това води до висококачествен процес на сушене с максимална икономия на енергийни разходи. Достъпът до системата може да се извършва локално или отдалечено от компютър, таблет или смартфон.

„Системата е създадена от фермери и за фермери. Създателите на иновативната система са спечелили  наградата за иновации на EDP (Energias de Portugal), която им  помогна да продължат  с този проект. И така това, което първоначално започна като решение за спестяване на разходи за енергия в Under the sun  се оказа нов успешен бизнес, казва в заключение Гонсало.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Свинекомплексите получиха 36 млн. лв. компенсации, дребните стопани – 11,5 млн. лв.

Чумата отнесе над 200 000 прасета

Свинекомплексите получиха 36 млн. лв. компенсации, дребните стопани – 11,5 млн. лв.

 

Общо почти 50 милиона лева са изплатени на ферми и стопанства тип заден двор заради чумата.

Болните  дървета  трябва да се изкореняват

Време е за резитба на овошките

Болните дървета трябва да се изкореняват

През януари започват резитбите, които спомагат да се отстрани заразата по клонките от брашнестта мана по ябълката и прасковата, струпясване по крушата, ранното кафяво гниене по костилковите овощни видове и др.