0

П ортугалски фермери внедриха иновативна система за сушене на билки чрез слънчева енергия, съобщават от EIP AGRI. „С нашите 34 ха земя сме най-големият износител на билки в Португалия. Ние отглеждаме различни видове билки, като лимонена трева, мента, мащерка и френски естрагон “, казва Гонсало Коста Мартинес.

Португалски фермери внедриха иновативна система за сушене на билки чрез слънчева енергия, съобщават от EIP AGRI. „С нашите 34 ха земя сме най-големият износител на билки в Португалия. Ние отглеждаме различни видове билки, като лимонена трева, мента, мащерка и френски естрагон “, казва Гонсало Коста Мартинес.

 Той е един от петимата  участници в проекта Underthe sun.

„Поради дълбоката икономическа криза в Португалия решихме да обединим усилията си и да започнем ферма с ароматни и лечебни растения. Пред нас обаче има някои  предизвикателства. Те включват конкуренция от производителите, които искат по-ниски цени на своите билки, но също и от страни с по-ниски заплати, като Източна Европа и Северна Африка”, добавя той. „В началото имахме проблем със сушенето на нашите растения. Енергийните разходи за сушене бяха доста високи. Ето как се появи идеята за слънчевата сушилня, която нарекохме Black Block. ”

Хибрид

Идеята е хибридна слънчева система за сушене, която използва както слънчева, така и електрическа енергия. Сушенето се извършва в рециклирани контейнери, боядисани в черно, изолирани с нова стена и покрити с поликарбонатни листове. Това превръща контейнерите в сушилни камери. Нашите хибридни контейнери използват  спомагателен енергиен източник и те могат да намалят енергийните разходи с до 70%. Освен това имаме и контейнери, които напълно разчитат на слънчевата енергия.

Смартфон

Няколко сензора в контейнерите събират данни за температура и влажност. Тези се анализират в реално време от автоматична програма, която контролира цялото оборудване. Следователно параметрите на средата за сушене могат да бъдат стабилизирани на оптимални нива. Това води до висококачествен процес на сушене с максимална икономия на енергийни разходи. Достъпът до системата може да се извършва локално или отдалечено от компютър, таблет или смартфон.

„Системата е създадена от фермери и за фермери. Създателите на иновативната система са спечелили  наградата за иновации на EDP (Energias de Portugal), която им  помогна да продължат  с този проект. И така това, което първоначално започна като решение за спестяване на разходи за енергия в Under the sun  се оказа нов успешен бизнес, казва в заключение Гонсало.