Служителка от Бюрото по труда в Ловеч остава в ареста

Служителка от Бюрото по труда в Ловеч остава в ареста

Служителката от Бюрото по труда в Ловеч Йовка Тодорова остава в ареста. Това стана ясно след като апелативният съд във Велико Търново потвърди наложената и най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража” от окръжния съд в Ловеч.

Тодорова е обвиняема за извършване на длъжностно престъпление. „Разследването срещу нея е за това, че  за период  от юни 2017 г.  до март 2018 г. като длъжностно лице не е изпълнила служебните си задължения във връзка с дейност по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта, с цел да набави за другиго имотна облага и от това са настъпили значителни вредни последици в размер на 117 300 лв. за Агенцията по заетостта. Неизпълнението на служебните задължения се изразява в извършване на рекламна дейност, чрез насочване на кандидати за обучение към конкретна фирма, в неотразяване на констатации за извършени проверки, некоректно попълване, с необходимите реквизити, на констативни протоколи за присъствие на обучаеми лица при извършване проверки на място, неизвършване на контролни проверки, съгласно план-график. В резултат на тази дейност, е получена облага за фирмата, която  е извършвала обучението, под формата на ваучери на значителна стойност”, съобщаат от държавното обвинение. Всъщност става въпрос за това, че според разследващите младата експертка е изготвяла списъци на желаещи да карат шофьорски курсове на безработни, в които вписвала „мъртви души” или надписвала проведени учебни часове.

Апелативният съд прие доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. С оглед началният етап на разследването съществува реална възможност обвиняемата да извърши друго престъпление свързано с влияние върху хода на разследването, поради което съдът потвърди взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“. Определението на апелативната съдебна инстанция не подлежи на обжалване. Под ръководството на Окръжна прокуратура – Ловеч действията по разследването продължават.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.