Николова: Ваучерите за почивка за служителите на първа линия са в подкрепа на целия сектор

Николова: Ваучерите за почивка за служителите на първа линия са в подкрепа на целия сектор

Помощта за пътувания за работещите на първа линия в борбата срещу COVID-19 в размер на 210 лв. може да бъде използвана до края на месец ноември следващата година. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с концесионери на морски плажове. По думите й целевата помощ ще е в подкрепа на целия туристически сектор, като трябва да бъде използвана за престой от минимум 7 дни., съобщиха от пресцентъра на туристическото ведомство.

Тя припомни, че още по време на извънредното положение бяха направени законодателни промени, чрез които бе дадена възможност за намаляване на дължимите концесионни възнаграждения с 50% при условие концесионерът да намали крайните цени на плажните принадлежности за потребителите. В резултат на това – 56 стопани на морски плажове подадоха заявления за понижаване на таксите за изминалия летен сезон.

Въпреки че през летните месеци са получени множество сигнали от туристи - за неправилно обозначаване на услугите, които се предоставят на морския плаж, за неясни зони за платени плажни принадлежности и допълнителна търговска площ към заведенията, не липсват и добри примери. На 23 морски плажа, отдадени под наем и на концесия, са предлагани безплатни чадъри и шезлонги, а на други - 68 ивици, единичната цена, на която се предлага чадър или шезлонг, е под 5 лева.

Концесионерите поставиха и въпроса за класифицирането на плажовете, тъй като много от ивиците има своя специфика, която трябва да бъде отчетена при сключване на договор за стопанисване.  Вицепремиерът обясни, че се обсъжда подобна идея, но тя все още е на етап анализ.

Обсъден бе и въпросът за поддържането на неохраняемите ивици, които са често посещавани и запазването на чистотата им е водещ приоритет. В рамките на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с отстоянията между плажните принадлежности, за контрола при спазването им и съотношението между свободна и платена зона на ивиците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.