Служители на МВР и доброволци участваха в учение за предотвратяване на пожари
3

Служители на МВР и доброволци участваха в учение за предотвратяване на пожари

Съвместно трансгранично учение по проекта „Европейският подход за предотвратяване на пожари в трансграничния регион – предотвратяване на пожари”, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП „България – Турция” 2014 – 2020 г., бе проведено днес в Царево.

Целта на тренировката е повишаване капацитета на местните институции и експерти за работа от двете страни на границата в ситуация на горски пожар и проверка на готовността и взаимодействието на реагиращите сили. Проверена бе комуникацията между различните структури в системата на МВР и с външните партньори. Тествани бяха и системите за оповестяване на населението във връзка с възникналия учебен пожар. Реално задействана бе новоизградената сиренна система в Царево, Ахтопол и с. Лозенец по предварителен трансграничен сценарий за бедствие и потушаване на пожара с помощта на турски екипи.

В учението участваха служители от различни звена в системата на МВР, държавните горски стопанства „Царево” и „Кости”, Природен парк „Странджа“, Община Царево, доброволни формирования на община Царево и екип от Държавно лесничейство – Визе, Република Турция.

Продължителността на трансграничния проект е 24 месеца, като общата му стойност е 581 524.57 евро. Основните цели са засилване на превенцията и управлението на риска, както и укрепване на капацитета за трансгранично сътрудничество между България и Турция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.