Служебните министри – от тъмносини до яркочервени (ОБЗОР)

Служебните министри – от тъмносини до яркочервени (ОБЗОР)

  • Назначи генерал за премиер, кабинетът встъпва в длъжност днес
  • Зам.-министър при Костов, зам.-шеф на БСП, учредител на „Да, България“ и отцепник от „Отровното трио“ в правителството

С генерал начело и пъстър по цвят и партийна принадлежност се оказа новият служебен кабинет, който е втори за мандата на президента Румен Радев. Той беше назначен от президента Румен Радев с указ във вторник, но правителството встъпва в длъжност в сряда, като сред министрите има от тъмносини до яркочервени кадри.

Начело на кабинета пък Радев постави досегашния си секретар по сигурността и отбраната Стефан Янев, който бе част и от първия служебен кабинет, назначен от държавния глава – този на проф. Огнян Герджиков. Като вицепремиер и министър на отбраната в него Янев се озова в епицентъра на скандала с изтребителите „Грипен“, след като в последните дни на тогавашния кабинет внесе доклад, който ги класираше на първо място в конкурса за нови бойни самолети. Впоследствие конкурсът беше отменен, след като анкетна комисия в 44-тото народно събрание прие, че е бил компрометиран, а след провеждането на нова процедура беше сключена сделката с американската „Локхийд Мартин“ за закупуването на 8 изтребители F-16. 

Янев далеч не е единственият член на правителството, който вече е бил част от служебен кабинет. 7 от всички 19 души в състава му имат именно такъв опит. Пет от тях са били в кабинета „Герджиков“, като освен Янев това са просветният шеф Николай Денков, министърът на туризма Стела Балтова, земеделският Христо Бозуков и социалният Гълъб Донев. Новият финансист №1 Асен Василев пък бе служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на Марин Райков, назначен през 2013 г. от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Зам.-министър в едно редовно и две служебни – тези на Герджиков и на проф. Близнашки, пък е бил новият министър на транспорта Георги Тодоров.

Пряко свързани с поне три партии и от левия, и от десния политически спектър са друга част от министрите. Така например голяма част от биографията на новия здравен шеф Стойчо Кацаров мина под знака на кабинета „Костов“, по времето на който първо бе областен управител, а след това – зам.-министър на здравеопазването. Кацаров бе и два мандата депутат от СДС, докато Костов бе начело на партията, стана и сред учредителите на ДСБ. 

Учредител, но на „Да, България“ е и новият икономически министър Кирил Петков, като той е и част от Националния съвет на формацията. В състава на кабинета влезе и бивш член на друга протестърска формация – т.нар. „Отровно трио“, което в крайна сметка стана дуо, след като новият културен министър проф. Велислав Минеков се разграничи от вече бившите депутати от „Изправи се! Мутри вън!“ Арман Бабикян и адв. Николай Хаджигенов. Поне трима пък са шефовете на ведомства, свързани с БСП. Това са новият правосъден министър Янаки Стоилов, който оглавява идеологическата комисия на „Позитано“ 20 и е с ранг на зам.-председател на партията, земеделският министър Христо Бозуков, който се пробва, но без успех, за областен лидер на левицата миналата година в Пловдив, и вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, който бе депутат от БСП в 39-ото НС. 

Говорител на кабинета също ще е ексдепутат от БСП. Очаква се това да е бившият народен представител от соцпартията в няколко парламента Антон Кутев. 

Общо три указа издаде във вторник президентът Румен Радев. Освен този за служебния кабинет, държавният глава подписа и указа, с който разпусна 45-ото народно събрание и насрочи за 11 юли предсрочния парламентарен вот. С трети пък назначи състава на ЦИК, като председател на комисията очаквано стана Камелия Нейкова, Димитър Димитров, Емил Войнов, Росица Матева и Цветозар Томов са назначени за заместник-председатели, а Севинч Солакова заема длъжността секретар. Членове пък са Георги Баханов, Елка Стоянова, Ерхан Чаушев, Йорданка Ганчева, Красимир Ципов, Любомир Гаврилов, Любомир Георгиев, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева.

КОЙ КОЙ Е В НОВИЯ КАБИНЕТ

Стефан Янев – премиер

Премиерът във второто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев до вчера, бе съветник по сигурността и отбраната на държавния глава. Янев бе вицепремиер и министър на отбраната в първия служебен кабинет на Радев, който беше оглавен от Огнян Герджиков. Като такъв беше запомнен със скандалите около избора на нов тип изтребител. В последните дни на служебния кабинет „Герджиков“ вкара доклад, в който предлагаше да се преговаря за покупката на шведските изтребители „Грипен“. От ГЕРБ обвиниха президента и съветника му в лобизъм, като в 44-тото НС беше сформирана анкетна комисия, която прие, че проектът за закупуване на нови изтребители е бил компрометиран, а кабинетът „Борисов 3“ направи нова процедура, при която на първо място беше класирана офертата на „Локхийд Мартин“ за изтребителите F-16 и с одобрението на парламента беше реализирана сделката по закупуването на 8 от тях. Янев е завършил военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон и е началник на департамент „Tрансформации“ в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара. Бил е и военно аташе в САЩ от 2011 до 2014 г. 

Гълъб Донев – вицепремиер и социален министър 

Това ще е втори мандат като служебен социален министър за Донев. Подобно на Янев и той бе част от кабинета „Герджиков“, като до момента бе и секретар по социални политики и здравеопазване на държавния глава. Има магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализира „Бизнес и мениджмънт“ в УНСС. Бил е дълги години част от системата на социалното министерство, като от 2005 до 2006 г. е и.д. главен секретар на МТСП. От 2007 до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, а през 2009 г. става зам.-председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”. От 2014 до 2016 г. е заместник-министър на МТСП. 

Бойко Рашков – вицепремиер и вътрешен министър

С дългогодишен юридически стаж Бойко Рашков е бивш шеф на Националната следствена служба, ексчлен на Висшия съдебен съвет, депутат от БСП в 39-ото народно събрание от БСП, заместник-министър на правосъдието, председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Той е доцент доктор по наказателен процес и ръководи Катедра "Наказателноправни науки" в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство. През декември 2017 г., по времето когато е начело на бюрото за контрол на СРС, Рашков обяви, че има нерегламентирано подслушване, правено по искане на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата. През 2019 година при предаването на декларация за имущество и интереси за предишната година КПКОНПИ установи несъответствие между декларираните факти и установеното при проверката, като според комисията той не е декларирал над 750 000 лева. Рашков обяви, че не е бил уведомен от комисията, че трябва да подаде коригираща декларация. От КПКОНПИ обаче обявиха, че са го направили и въпреки това той не е подал. 

Атанас Пеканов – вицепремиер, отговарящ за европарите

Два пъти стипендиант на БНБ е бил новият отговорник за еврофондовете. Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в University College London. В момента е докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien) с фокус върху темите парична и фискална политика. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България. През 2018 също е избран за стипендиант на Австрийската икономическа асоциация. 

Асен Василев – финансов министър

Възпитаникът на Харвард Асен Василев е за втори път служебен министър, но за първи – финансист №1. Той оглавяваше мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Слабо известен факт е, че Василев е свързан по няколко линии с друг от членовете на новия служебен кабинет – Кирил Петков. Освен че и двамата са възпитаници на Харвард, те са и учредители на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност според системата за фирмено разузнаване ДАКСИ. 

Георги Панайотов – служебен министър на отбраната

Магистър по политология от МГИМО, Москва, и дипломат с 25-годишен професионален опит е служебният министър на отбраната. Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, заместник-ръководител на посолствата на България в САЩ и в Афганистан, дипломат в политическа служба в посолството в Албания, началник на отдел НАТО в дирекция “Политика за сигурност” на МВнР, посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море, референт за регионално сътрудничество и за Албания в дирекция “Югоизточна Европа”. 

Стойчо Кацаров – министър на здравеопазването

Бивш областен управител и зам.-министър на здравеопазването в кабинета „Костов“, два мандата син депутат и един от основателите на ДСБ е новият здравен министър. Участвал е в управителните органи на няколко лечебни заведения, бил консултант на Националния омбудсман и хоноруван преподавател по здравен мениджмънт. Основател на Центъра за защита на правата в здравеопазването и негов председател. 

Виолета Комитова – министър на регионалното развитие

Преподавател в Архитектурния факултет на УАСГ и член на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Международния съвет за изследвания и иновации в сгради и строителство е служебният регионален министър. Тя вече е била зам.-министър на регионалното развитие в служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 година, като тогава иска ревизия на програмите за саниране. Дори изпраща сигнали в прокуратурата, но оттам посочват, че са непълни и до проверка не се стига. 

Николай Денков – министър на образованието

Денков също вече е бил служебен министър на образованието – при кабинета „Герджиков“. Преди да поеме поста за няколко месеца през 2017 г., от 2014 до 2016 г. той бе зам.-министър на образованието с ресори висше образование и европейски структурни фондове. Член-кореспондент е на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия. Според класация на университета в Станфорд проф. Денков е в двата процента най-добри учени в света. Публикувал е над 175 научни статии, две от които в престижното списание Nature, една в Nature Communications и 17 обзора. 

Светлан Стоев – министър на външните работи

Посланикът ни в Дания Светлан Стоев е служебният външен министър. Той е дипломат от кариерата, като преди да оглави мисията ни в Копенхаген, от септември 2016 г. до декември 2018 г. е шеф на дирекция „Държавен протокол“ към МВнР. Бил е национален координатор за Централноевропейската инициатива. Съпредседател на смесената правителствена комисия „България – Бавария“, ръководител на Координационното звено за подготовка на Срещата на Съвета на министрите на страните-членки на ОССЕ през 2004 г. в София, председател на Междуведомствената комисия за българските имоти извън страната. 

Янаки Стоилов – министър на правосъдието

Член на Националния съвет на БСП и председател на Комисията по идейно и програмно развитие на партията с ранг на зам.-председател е новият министър на правосъдието. Стоилов е сред емблематичните за червените редици лица, а заради високия му пост в партийната йерархия включването му в служебния кабинет бе обсъдено на извънредно заседание на соцръководството. Той е сред депутатите ветерани в БСП, като е бил народен представител във Великото народно събрание. Професор е по теория на правото и ръководител на Катедрата по теория и история на държавата и правото в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. 

Проф. Велислав Минеков – министър на културата

Професор протестър застава начело на културата. Скулпторът беше част от “Отровното трио” по време на протестите миналата година, но преди вота триото се разцепи и остана дуо, като Минеков се разграничи от Арман Бабикян и адв. Николай Хаджигенов. Любопитен факт е, че баща му - скулпторът Величко Минеков, е автор на паметника на Тодор Живков в Правец от 1981 г., като се счита, че е бил част от близкото обкръжение на Тато. Минеков е зет на българския режисьор, сценарист и актьор Рангел Вълчанов, който ни напусна през 2013 г. Той е съпруг на дъщеря му Ани Вълчанова, която е театрална и филмова актриса. 

Асен Личев – министър на околната среда и водите

Новият екоминистър в продължение на 25 години е работил в МОС и МОСВ. Повече от 12 години заема длъжността директор на дирекциите по водите. Експерт е по управление на водите на национално ниво. През 2004 г. ръководи групата, изработваща нов закон за управление на водите, който обаче е замразен, след като е приет на първо четене от НС.

Христо Бозуков – министър на земеделието

Проф. Бозуков за втори път ще оглави като служебен министър земеделието. Той беше посочен за поста и в първия служебен кабинет, назначен от Румен Радев. Бозуков е бивш председател на Селскостопанската академия и се счита за експерт по тютюна. Той е член на БСП и през лятото на миналата година участва в изборите за областен лидер на левицата в Пловдив. Беше и част от инициативния комитет за издигането на кандидатурата на Румен Радев за президент.

Георги Тодоров – министър на транспорта

 Бившият заместник-министър на транспорта в кабинета на Пламен Орешарски и в две служебни правителства оглавява министерството. 49-годишният Георги Тодоров е бил зам.-министър от юли 2013 до август 2014 при министър Данаил Папазов, както и при служебните министри на транспорта Николина Ангелкова (август-ноември 2014 г., когато премиер е Георги Близнашки) и Христо Алексиев (февруари-март 2017 г., когато министър-председател е Огнян Герджиков).

Кирил Петков – министър на икономиката 

Новият служебен министър на икономиката е сред учредителите на „Да, България“ и е член на Националния съвет на партията. Завършил е Харвард, също като Асен Василев, като двамата дори са съучредители на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Петков управлява бизнес с хранителни добавки. Компанията на Петков има няколко патента по биотехнологии в САЩ. Петков и неговият баща организираха последната спасителна операция в опит да бъде открит алпинистът Боян Петров, който загина в района на Шиша Пангма.

Андрей Живков – министър на енергетиката

Добре познат в енергийните среди е новият ресорен министър Андрей Живков. Името му се свързва с Електроенергийния системен оператор, като от 2014 до 2015 г. е шеф на надзора му, а от 2017 до 2018 г. и председател на управителния съвет. От 1996 до 2012 г. работи в „Електроразпределение - столично“, а след продажбата му – в „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД. Живков е роден през 1971 г. в Ботевград.

Стела Балтова – министър на туризма

Балтова за втори път ще заеме поста служебен министър на туризма, като предишният й престой начело на ресора бе в кабинета „Герджиков“. Докато оглавяваше туризма, бяха регистрирани 46 туроператора и туристически агенти, а също и 11 туристически сдружения. Освен това са издадени 1183 идентификационни карти на правоспособни екскурзоводи и са сертифицирани 20 спа центъра.

Андрей Кузманов – министър на спорта

Новият служебен министър на спорта Андрей Кузманов само преди две седмици оглави Европейската конфедерация по модерен петобой. Начело е на българската централа вече 13 години, а е и председател на Балканската конфедерация. Никой друг българин преди него не бе стигал толкова високо в йерархията на този спорт, измислен от самия основател на модерните олимпийски игри Пиер дьо Кубертен.

*По темата работиха Тихомира Михайлова, Мария Нинова и Лозан Руменов

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.