Янев: Заварихме хаос, сега намираме системен безпорядък (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Янев: Заварихме хаос, сега намираме системен безпорядък (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

"Служебното правителство няма комфорта на 100 дни толеранс. Това, което заварихме беше хаос, за съжаление, колкото повече работим, намираме нещо повече от хаос - системен безпорядък и липса на правила. Тази практика е част от негативната констатация, която намираме". С тези думи започна отчета на работата на правителството за първия месец от мандата си министър-председателят Стефан Янев.

В брифинга участват освен премиерът Стефан Янев, вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министрите на икономиката, финансите и здравеопазването - Кирил Петков, Асен Василев и д-р Стойчо Кацаров. Като пример за безпорядъка в държавата Янев даде източените язовири у нас.

“Опитваме се да преодолеем причините, които изкараха хората на площада миналата година. Показа се стремеж за промяна”, коментира още служебните премиер и допълни, че силата на гражданите е, че те определят дневния ред.

"За съжаление един от министрите, които присъстват тук, стана известен с една метафора на това, което заварихме - затревените източени язовири. Наистина е метафора и тази метафора се отнася и за другите сектори", коментира Янев.

Според него служебното правителство е демонстрирало кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина. Янев заяви, че куражът на служебното правителство се състои в това, че корупцията е замаскирана законосъобразно. Премиерът пак повтори, че честността е основен водещ критерии за управлението им. За изборите каза, че ЦИК в момента има възможност да вземе информирано решение за доставката на машините.

“Мисля че сме на прав път и няма да има препядствия пред организацията за изборите”, коментира минситър-председателят. По думите му служебния кабинет трябва да покаже нов стил на поведение.

"Искаме да вдъхнем на гражданите увереност, че техния вот има значение", заяви още той. Янев призова хората да гласуват, за да имат усещането, че участват в управлението на страната. Премиерът изтъкна и ролята на медиите и благодари за толерантността. Той благодари на министрите, че са се превърнали в мост между властта и гражданите.

Продължава програмата "Топъл обяд", ресурсът е наполовина изчерпан, но ще продължи до края на годината. Това заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов увери, че парите за България от Плана за възстановяване не са застрашени и те ще дойдат още тази година.

Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, допълни, че надеждата са честните избори и че чистка в МВР няма, а само рокади.

Министърът на икономиката Кирил Петков отчете, че дейността във ведомството му е разделена на две - действия по прозрачност и по развитие на икономиката. Той наблегна на проверката в ББР, състоянието на язвовирите, работата по Плана за възстановяване. Той изтъкна и работата по инициативата “Три морета”. По време на отчета стана ясно, че властта пише нов COVID план за есента при евентално засилване на заразата.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров отбеляза, че ще направи само няколко акцента в отчета си и съобщи, че до края на следващата седмица ще бъде готов единен протокол за лечение на коронавирусна инфекция. 

Финансовият министър Асен Василев припомни, че бюджетът не е бил актуализиран. Заварили били и липса на контрол. За пример Василев посочи системно несъбиране на данъците от НАП.

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.