Служебният кабинет пое властта от себе си (ОБЗОР)

Президентът към министрите: Този модел на управление е капитал за политическото бъдеще

Служебният кабинет пое властта от себе си (ОБЗОР)

* Само три рокади в новото правителство – в икономиката, финансите и транспорта
* Кирил Петков и Асен Василев официално влизат в изборната надпревара, Стефан Янев им пожела успех

За първи път в най-новата история на страната един служебен кабинет пое властта от друг, при това със същия премиер и с почти същия състав. Президентът Румен Радев представи официално вчера на „Дондуков“ 2 третото служебно правителство в рамките на мандата си и второ за по-малко от половин година. Това се случи, след като в извънреден брой на Държавен вестник бяха публикувани подписаните от него в сряда два указа, с единия от които разпусна 46-ото народно събрание и насрочи за 14 ноември предсрочния парламентарен вот, когато е и първият тур на изборите за президент, а с втория назначи именно новия МС. Той обаче се оказа почти идентичен с досегашния, като в него има само три рокади, само една от които сравнително изненадваща за публичното пространство – досегашният транспортен министър Георги Тодоров бе сменен от Христо Алексиев, който заемаше поста в първото служебно правителство, назначено от Радев през 2017 г.

Другите две рокади бяха напълно очаквани. В крайна сметка, въпреки че в продължение на няколко седмици отказваха да отговарят конкретно на въпросите ще правят или не политически проект, от кабинета си тръгнаха министрите на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев, като потвърдиха, че официално влизат в изборната надпревара. Новият стар служебен премиер Стефан Янев пък им пожела успех в начинанието. Сигнал, че излизането им от МС не е за сметка на връзките им и с Янев, и с „Дондуков“ 2 даде и показателна приемственост в икономическото ведомство. Начело на министерството, на стола на Петков, седна досегашната му съветничка Даниела Визиева. На мястото на Василев начело на Министерството на финансите пък отиде бившият изпълнителен директор на Фонда на фондовете и екскадър на ББР Валери Белчев (виж повече за новите министри в каретата).

"Уважаеми министри, доказахте, че е възможно демократично единодействие между родолюбиви хора от разни политически хоризонти в името на България. Този успешен модел на управление е капитал за политическото бъдеще на родината, той е стъпка напред. С дейността си върнахте част от доверието в институциите". С тези думи се обърна президентът Румен Радев към членовете на служебното правителство и продължи:

"Може да погледнем с удовлетворение към месеците, които носихме отговорност. Проведохме честни избори. За първи път бяха с масов машинен вот. Правителството разкри тежкото наследство, разрухата, беззаконието в инфраструктурните проекти". По думите му служебният кабинет се е противопоставил на модела на завладяваната държава и задвижил контролните системи на страната. "Бе постигнат рекорден ръст на приходите. След 13 години безхаберие актуализирахме пенсиите, усъвършенства се планът за възстановяване и устойчивост. Радвам се, че защитихме последните девствени плажове и предпазихме горите. Спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци", отчете Радев. В същото време заяви, че за съжаление политическата класа не е възприела модела на служебния кабинет, като НС не е излъчило редовно правителство в условия на криза.

"Вече се сблъскахте с тежкото наследство на завладяната държава. Разбрахте, че разграждането на олигархичната система ще иска много усилия и време", посочи още Радев, като предупреди министрите, че срещу тях „ще се изсипе огромен ресурс“. "Парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати. Ще ви товарят с греховете на старата власт, но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство, но и да работите за бъдещето на България", каза той.

След церемонията новият стар кабинет се събра на заседание, което бе открито с химна на България и на което министрите получиха по един екземпляр от конституцията с обяснението, че тя е ръководното начало за работата им. На него Стефан Янев декларира, че служебният МС ще бъде гарант за стабилност и изтъкна, че стартират подготовката на следващите избори. Именно с тях са свързани и приоритетите на кабинета, представени от Янев - провеждане на демократични избори и осигуряване на гаранции, че вотът ще бъде честен и по правилата. „Държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза, нуждаем се от правителство, което да е подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени, да предлага смислени политически идеи и визии“, посочи още той и допълни, че до избора на ново правителство служебният кабинет ще има за цел да бъде гарант за стабилност и устойчивост. „Предстоящите месеци няма да бъдат леки, не бива да се заблуждаваме. Предстоят тежки месеци и ще е необходимо да се полагат още повече усилия, така че проблемите на гражданите да бъдат решени по най-добрия начин“, каза още служебният министър-председател. Той благодари и на министрите, които вече не са част от МС, като определи взаимодействията с тях като прекрасни, а резултатите били налице. "Българското общество оценява тези резултати високо", каза Янев и пожела успех в бъдещите начинания на тези министри, явно визирайки Кирил Петков и Асен Василев.

Новият финансист №1 не изключи теглене на нов дълг

Новият финансист №1 на държавата – Валери Белчев, не изключи при церемонията по поемане на властта във ведомството страната ни да изтегли нов дълг, но поясни, че първо иска да види финансовите разчети. Белчев бе бивш шеф на Фонда на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов и ексдиректор в Българската банка за развитие. Досегашният финансов министър Асен Василев пък при предаването на караула заяви: „България не е бедна държава, тя е безобразно крадена държава. Ако затегнем контрола и спрем течовете, всъщност ще можем да постигнем това, което се постига и в актуализацията - да останем в Маастрихтските критерии, да намалим дефицита, да има пари за култура, образование и всичко останало“. По отношение на възможността за теглене на нов дълг до края на годината Василев посочи, че "емисиите се обявяват една седмица преди да се случат, точно за да се постигне по-добра доходност". "Хайде да не помагаме на банките", завърши той. Белчев пък допълни, че няма да има големи изненади, като към момента няма планове или разговори за емисия на международните пазари. Промени в екипите на финансовото министерство и на приходните агенции пък не се предвиждат.

Наследникът на икономист №1 – негов съветник

Даниела Везиева е била заместник-министър на икономиката в периода 2014-2017 г., а през последните месеци бе и съветник към досегашния служебен министър на икономиката Кирил Петков. С опит е в сферата на публичните финанси и администрацията. Заемала е мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантската дейност. „Първите стъпки ще са следващите на всичко това, което ние започнахме - проверките, които започнахме, да наложим управление, което е базирано основно на законността и на прозрачността. Освен това ни предстои да направим един анализ как средствата от европейските фондове, които бяха дадени в последните 4 години, са се отразили на житейския стандарт на българина“, заяви Визиева.

Транспортният шеф бе номиниран и от ИТН

Новият транспортен министър Христо Алексиев всъщност вече има опит на поста, тъй като бе служебен министър и в първия кабинет, назначен през 2017 г. от президента Румен Радев. Алексиев бе номиниран за поста и в първия вариант на неслучилия се кабинет на ИТН. При поемането на поста вчера той подчерта, че една от основните му задачи ще бъде ускоряване на изпълнението на проектите за жп коридори, пътища и цифрови магистрали. „През последните 5 месеца стартираха жп проекти на стойност над 1 милиард лева. По Програма „Транспортна свързаност“ се очакват инвестиции в размер на 4 милиарда лева след одобрение на Европейската комисия. Ще кандидатстваме активно и по Механизма за свързана Европа 2021-2027“, каза той и допълни, че в рамките на мандата си ще изиска засилен контрол на изпълнението на концесионните договори, както и продължаване на реформите в сектора.


ГЕРБ: Всички институции са впрегнати в преизбирането на Радев

Всички институции са впрегнати, за да помогнат за преизбирането на Румен Радев за президент. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов на брифинг в централата на партията часове след като президентът представи третия си служебен кабинет и втори за последната под половин година. Според партията на Бойко Борисов още шест от служебните министри трябвало да не са част от кабинета. „Безспорно трябваше да си отидат шестима министри заради провала им“, каза ексдепутатът Тома Биков, като изброи също енергийния Андрей Живков, здравния Стойчо Кацаров, регионалния Виолета Комитова, туристическия Стела Балтова, културния Велислав Минеков и военния Георги Панайотов. Митов попита какви били успехите на министрите от служебния кабинет във връзка с изказването на Радев, че работата им била успешна. „Радев или е станал жертва на собствената си пропаганда, или лъже“, каза Митов, като уточни, че била застрашена перспективата на България да влезе в еврозоната. По думите му заради служебния кабинет сме били с най-високите цени на тока, горивата, с най-ниска ваксинация и първи по смъртност в Европа. „Вчера председателят на „Екогласност“ каза, че президентската администрация, със знанието на Радев, искали да купят „Екогласност“, подчерта той. Митов бе категоричен, че не се притесняват от проекта на Кирил Петков и Асен Василев, защото те били леви и ще откъснат „жива плът“ от лявото. По думите му обаче не можело да се ползва президентската институция, за да се инженерства по начина, по който го направили те. „Двамата министри, които бяха ползвани като пиар на правителството, тръгват да правят партия и избягаха от служебното правителство, за да не понасят негативите, които ще бере то“, каза от своя страна Тома Биков и допълни че „някои от напусналите министри придобиха банка за два месеца. Назначиха приятелите си в бордовете на банката и както и да им върви политическият проект, банката ще им върви“. Имена обаче не каза.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.