Случайното „престъпление“ на Яна Маринова
4

Случайното „престъпление“ на Яна Маринова

Високият адреналин я повежда с кола „на сляпо“ из царевично поле, където без малко удря дърво, бяга от сета за заснемането на експлозия с Александър Сано

Тя е дива и щастлива. Тази сякаш неизчерпаема енергия, с която тя парадоксално смята, че понякога натоварва хората около себе си, те връхлита като първи слънчеви лъчи след тежка зима още преди да си я заговорил. Тя е Яна Маринова.

Стихийната и паралелно с това лъчезарната й природа могат за секунди да лепнат усмивка на лицето ти дори в мрачна и тъжна съботна сутрин. Тези дни тя има дори повече поводи да те залее с ентусиазъм и любов, защото именно този петък втората й кинорожба „Диви и щастливи“ стартира своето пътешествие из салоните в цялата страна. Самата Яна заедно с останалите от екипа на продукцията направи интензивно турне, като се поклони пред аплодисментите на публиката във Велико Търново, Шумен, Русе, Благоевград, Варна, Бургас и, разбира се, София. Измежду ласкавите отзиви от зрителите за филма, специално място в сърцето на Маринова успяха да заемат малките дечица от група „Пчелица“ в Шумен. „Бях им изпращала записи на приказки и сега те искаха да ме изненадат на премиерата. Филмът не е за тях, него го гледаха родителите, които пък ни позволиха да нагушкаме дечицата“, разказа с усмивка пред „Монитор“ актрисата.

Идеята й за „Диви и щастливи“ тръгва от

 любовта й към холивудската класика „Телма и Луиз“

 – нещо, което е заложено дори на сценарно ниво. Съдбата на героинята й Боряна, както и тази на Луиза Григорова-Макариев – Мила, обаче е коренно различна. Самата Яна обаче наднича под повърхността на персонажа си. Окована в тежките синджири на рутината, Боряна събира смелост да последва мечтите си, а някъде по пътя прави и престъпление по случайност. Самата Маринова изпитва чувства, подобни на тези на героинята си малко преди да се престраши да излезе от рамката и да опита късмета си и като продуцент. „Бях много разочарована от екипа, с който снимах по това време. Обикновено се старая да не обръщам внимание на малките ядове, да ги събирам в мен и после правя нещо екстремно, за да си го изкарам“, обяснява Яна начина, по който е достигнала до ясното заключение, че на екраните трябва да се появи първият й продуцентски опит – „Привличане“. Колкото до случайното „престъпление“ – тук то се проявява в безапелационното доминиране в българския боксофис. „Привличане“ е най-гледаният български филм за 2018 г., като събира 869 030 лв. от продажбата на билети и е привлякъл близо 113 хиляди зрители пред големия екран. Съдба, която е твърде вероятно да последва и „Диви и щастливи“.

Вярна на максимата си, че киното не трябва да размахва поучително пръст, а да посява семенца за разсъждение чрез развлечението, във втория си филм

Маринова залага на изпълнението на впечатляващи каскади

Макар че в родната индустрия филмът е феномен от тази гледна точка, актрисата е категорична, че отъпкан път има. „Всички ние сме снимали такива филми. И аз, и Александър Сано, и режисьорът ни Мартин Макариев. Луиза, макар че няма такъв опит специално с каскадите, е много изпълнителна. Може да изпитва страх, но винаги ще дойде при теб с репликите: „Кажи ми какво точно искаш и ще го направя“, категорична е Маринова. Актрисата не се притеснява например от факта, че трябва да шофира без абсолютно никаква видимост из царевично поле, докато с Григорова-Макариев и отвлечения също по случайност Базил Айденбенц се опитват да избягат от лапите на инспектор Донев (Сано). Макар че за кадрите с дрон в колата газта натискат професионалисти, то в тези, които позиционират героите в превозното средство, всички се престрашават да се впуснат в „сляпото“ приключение. Нещо повече, Маринова остава не толкова впечатлена от опасността, колкото от звука, издаван при преминаването на четирите гуми през полето, който не позволявал вътре да се изкажат много реплики. „Много малко се виждаше от предното стъкло над стъблата на царевицата. По едно време видях, че над нас има корона на дърво и започнах да пресмятам откъде трябва да мина, за да го заобиколя. Това си беше абсолютна лудост - изобщо не помислих, че това дърво може да е с извито стъбло. Добре че в последния момент спрях“, връща лентата назад актрисата. Макар че има психиката на воин, друга сцена успява да я извади от равновесие. Става въпрос за тази, в която огромна експлозия избухва на няма и десетина метра зад гърба на колегата й Александър Сано. Яна пропуска заснемането на кадрите, като си тръгва за няколко часа от снимачната площадка. „Имахме друг случай, в който Луиза се свлече от мотора в движение и беше цялата ожулена. Тогава дори си спомням, че затворих вратата на линейката, за да не се поддам на емоция, докато я гледам“, казва още актрисата. А въпреки че всички изброени до момента сцени звучат (а и изглеждат) не само като премисляни с месеци, но и като изпипани чрез заснемането на поне няколко дубъла, това се оказва „кино измама“. Всъщност целият филм „Диви и щастливи“ е заснет за общо 30 дни. „Нямахме право на грешки и дубли, защото това струваше пари, с каквито ние не разполагахме“, казва Маринова.

Предвид, че сюжетът се разгръща в цели четири български града,

актрисата и продуцент

се надява това да привлече и повече чуждестранни туристи у нас (интерес към заглавието за международно разпространение вече са проявили шест компании – б.а.). „Друго е, когато видиш как се гонят Боряна и Мила с полицейските коли из улиците на Варна, всъщност да стъпиш на тези места“, смята Яна. Снимането в различни градове позволява на екипа да разшири бюджета за „Диви и щастливи“. Най-полезни, категорична е Маринова обаче са хората от общините, местната полиция и дори гражданите, които са отделили от своите време и компетенция, за да помогнат. Сред любимите локации, на които се е въртяла камерата за филма, за актрисата пък е русенската гара: „Там е снимана една от любимите ми сцени, мястото изглежда величествено“. Действието се развива още във Велико Търново, Варна и София.

„Диви и щастливи“ тепърва се отправя на път към широкото си разпространение. Въпреки това още с първо гледане загатва, че (може би) е оставено едно малко прозорче, през което по-късно може да влезе продължение. „Всичко зависи от това как ще бъде приет филмът от публиката. Ако зрителите искат продължение, ние сме готови“, намига Маринова, която паралелно с ангажиментите си около филма, продължава да се раздава и на театралната сцена. Още през следващата седмица (на 4 декември) тя ще направи премиера на романтичната драма „Любовни писма“ по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни, където си партнира с актьора Свежен Младенов. Това ще се случи в Сити Марк Арт Център. Двете си страсти – киното и театъра, Яна ще съчетае дори и тази вечер, когато заедно с колегите си отпътуват към Лондон, за да представят пред разпродадена зала „Диви и щастливи“, а веднага след като ги посрещне с лъчезарна усмивка зрителите пред големия екран, актрисата ще изиграе на лондонска сцена и „Изборът на Марта“. Самият филм ще бъде представен още в Глазгоу на 1 декември и на 8 декември отново в Лондон.

А междувременно Маринова ще продължи да вади лъжички вдъхновение и от собствения си живот за бъдещите си проекти, чиито основи вече налива. По тях тя отново работи със същия екип, като повдига завесата, че единият от тях вероятно ще засегне темата за домашното насилие – ад, през който тя е преминала. Отново не вярваме, че ще ни поучава от големия екран. Тя е сигурна обаче, че дори да помогне на един човек да се отскубне от насилника, то значи има смисъл.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.