Случаят с Мистър Опасен чар като опасен обществен рецидив

Случаят с Мистър Опасен чар като опасен обществен рецидив

Мъж от Полски Тръмбеш се опита да се превъплъти в героя на Тодор Колев, Ясен Ястребовски, от култовата за няколко поколения българска комедия „Опасен чар”. В продължение на половин година мъжът ухажвал по-възрастна дама, като я залъгвал с празни обещания и свалял звезди от небето, докато и харчел парите. 

Накрая, както в повечето случаи става: „Хитрата сврака и с двата крака”. Измамникът бил заловен и сега като едното нищо ще му се наложи да мине на държавна издръжка за известно време зад решетките. Както се казва в случая: Всичко хубаво има край, само суджукът има два края. Подобни тарикатлъци и шмекерджилъци на дребно обикновено свършват по подобен начин. В случая въпросът обаче има няколко страни. От една страна налице е един измамник, който по някакъв начин е успял да влезе в сърцето на по-възрастната от него жена. Какви я е омайвал, какво и е обещавал той си знае, но със сигурност е успял да докосне някоя тънка и нежна струна в душата и и да се подиграе с нея. И ако от полицейска гледна точка измамникът ще понесе предвиденото в закона наказание за причинените имуществени щети, то какво наказание ще понесе за нематериалните щети, които е нанесъл в сърцето и душата на жертвата си. Защото това са много по-тежки щети, които не могат да бъдат оценени с пари, а само с възмездие, въздадено от оня „отгоре”. За съжаление, случаи като този, винаги ги е имало и ще продължи да ги има. И доказателство за това е и самият филм „Опасен чар”, който на повърхността е една комедия. Но ако зрителят проникне по-дълбоко в съдържанието му ще открие още много пластове: за човешката самота, за неоткритата любов и сродна душа. Както и за това колко наивна и колко лесно ранима е всъщност душата на самотника, напразно търсещ любимия човек, който да осмисли живота и дните му. А такива като мистър Опасен чар от Полски Тръмбеш винаги е имало. Достатъчно е да си спомним дори и само за Жулиен Сорел от класическия роман на Стендал „Червено и черно”, който умело се възползва от младостта си за да разбива сърцата на по-възрастните от него дами и да използва чувствата им като трамплин за професионално и социално издигане.

През годините не са малко и случаите на жени на почтена възраст, загубили ума си по доста по-млади от тях мъже, които са готови на всичко, дори и да разбият семейството, кариерата и целия си живот, само за да спечелят и да задържат тези жребчета при себе си. И когато накрая разберат, че през цялото това време те са били лъгани, мамени и използвани, някои от жертвите не издържат и дори посягат на живота си. Затова, макар и на пръв поглед случая с мистър Опасен чар от Полски Тръмбеш да звучи като нещо смешно и безобидно, всъщност става въпрос за един достар стар обществен рецидив, срещу които всяка наказание е недостатъчно и в същото време лишено от смисъл.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.