Снимки

Два пропуснати реда в Наредбата за прием в първи клас за малко да объркат края на кампания в столицата.

В тях трябваше да бъде посочено, че и на трето класиране първо се подават документи за участие, а едва след това едно дете бива прието и може да бъде записано. Не че тези два реда са необходими на училища и родители, за да се досетят, че кампанията продължава да тече така, както досега. Действителността се оказа обаче друга. Регионален инспекторат на образованието и Столична община трябваше да изпращат допълнителни пояснения на директорите, за да са сигурни, че те не са изтълкували неправилно наредбата, след като се оказа, че има такива, които са я разбрали по свой си начин. Такива, които са решили, че критерият, въведен от Министерството на образованието и науката (уседналостта) може да бъде пренебрегнат само защото не било регламентирано никъде, че важи и за третото класиране и вместо него могат да си въведат друг, който никъде не е споменат (по реда на подаване на документи). Какво щеше да се случи с едно дете, което отговаря на водещия критерий, но не бива прието в това училище само защото майка му е подала документи за записване в школото в последния ден от кампания. Как щеше да се обясни на този родител, че след като е минал през цялата драма с приема в първи клас, изчакал е трето класиране с последна надежда, че детето му ще учи в близост до дома, това няма да се случи само защото нечие друго хлапе е записано преди това. Хлапе, което дори може да не отговаря на водещия за всички критерий, или да има по-малко предимство пред ощетеното дете, но пък неговите родители са избързали да го запишат. Как този родител да се примири, че само защото не е нощувал пред училището, детето му ще трябва да ходи да се обучава на другия край на София? Добрата новина е, че се разминахме с тази картинка, разминахме се ощетени деца и родители, след като тези директори поправиха грешката си. Колко по-лесно щеше да е всичко, ако все пак се следваха наредбите на МОН, РУО и СО и никой не си позволяваше произволно да ги тълкува. Колко по-лесно щеше да е, ако се следваха зададените правила от всички, като тук не става дума само за тези, свързани с образованието. Тук говорим за всички наредби, закони, постановления и т.н. в страната. Само така можем да сложим ред в нещата, а не само да протестираме кой ни е крив и кой прав.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Истерията около един първолак

Да си първокласник – то не е шега! Да си родител на първокласник пък си е истинско финансово изпитание. Минимум 450 лева струва на едно семейство закупуването на всичко необходимо за бъдещото първолаче. Като се има предвид, че детските надбавки за едно дете са 40 лева, излиза, че цяла година мама не трябва да ги пипа и да ги къта за първия учебен ден.

Дигитални консули – да, ама надали

Трябва да е тренди, да не го е направил никой още масово и да прави добро впечатление на хората. Това е рецептата за успех за всеки начинаещ специалист по „връзки с обществеността“, давана от известни и не толкова свестни експерти по темата. Така звучи и идеята българите по света да се свързват с нашите консулски служители, ако изпаднат в беда чрез мобилните си телефони.

Възход и падение на българския джендър

Решение № 13 по дело 3/2018 на Конституционния съд на Република България от 27 юли 2018 година ще заеме специално място в историята на страната, а вероятно и в историята на Европа и света. С него по аргументиран и категоричен начин беше посочено, че т.нар. „Истанбулска конвенция” (по-нататък само „Конвенцията”) противоречи на духа и буквата на българската Конституция. Този документ, прочие, носи претенциозното наименование „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”.