Два пропуснати реда в Наредбата за прием в първи клас за малко да объркат края на кампания в столицата.

В тях трябваше да бъде посочено, че и на трето класиране първо се подават документи за участие, а едва след това едно дете бива прието и може да бъде записано. Не че тези два реда са необходими на училища и родители, за да се досетят, че кампанията продължава да тече така, както досега. Действителността се оказа обаче друга. Регионален инспекторат на образованието и Столична община трябваше да изпращат допълнителни пояснения на директорите, за да са сигурни, че те не са изтълкували неправилно наредбата, след като се оказа, че има такива, които са я разбрали по свой си начин. Такива, които са решили, че критерият, въведен от Министерството на образованието и науката (уседналостта) може да бъде пренебрегнат само защото не било регламентирано никъде, че важи и за третото класиране и вместо него могат да си въведат друг, който никъде не е споменат (по реда на подаване на документи). Какво щеше да се случи с едно дете, което отговаря на водещия критерий, но не бива прието в това училище само защото майка му е подала документи за записване в школото в последния ден от кампания. Как щеше да се обясни на този родител, че след като е минал през цялата драма с приема в първи клас, изчакал е трето класиране с последна надежда, че детето му ще учи в близост до дома, това няма да се случи само защото нечие друго хлапе е записано преди това. Хлапе, което дори може да не отговаря на водещия за всички критерий, или да има по-малко предимство пред ощетеното дете, но пък неговите родители са избързали да го запишат. Как този родител да се примири, че само защото не е нощувал пред училището, детето му ще трябва да ходи да се обучава на другия край на София? Добрата новина е, че се разминахме с тази картинка, разминахме се ощетени деца и родители, след като тези директори поправиха грешката си. Колко по-лесно щеше да е всичко, ако все пак се следваха наредбите на МОН, РУО и СО и никой не си позволяваше произволно да ги тълкува. Колко по-лесно щеше да е, ако се следваха зададените правила от всички, като тук не става дума само за тези, свързани с образованието. Тук говорим за всички наредби, закони, постановления и т.н. в страната. Само така можем да сложим ред в нещата, а не само да протестираме кой ни е крив и кой прав.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Чадър за плаж, за бизнес и за борч

Заразата, дошла от далечните източни земи, ни донесе извънредно положение, но и доста надежди. Не само за оздравяване и по-скорошна победа над вируса, а и за спасение за икономиката и за оправяне на немалко други неща.

Ген. Мутафчийски – Гласът на разума

„Той е правилният човек на правилното място”, каза преди време за него зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.Думи, които могат да потвърдят всички, които работят и контактуват по служба с генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб за коронавируса.

Проф. Михаил Константинов: Масово побъркване

Ще започна с фактите, а ще гледам с тях и да завърша. У нас за пореден път се сбориха президент и управляващо мнозинство, но това е силно бял кахър на фона на всичко останало. Примерно на факта, че снегът още е малко и вода може и да няма. А и посевите могат да измръзнат, което ще ни докара комбинация от жажда и глад. Напоследък обаче Господ даде и малко сняг. Та дано продължи да вали. Поне още две седмици, ако може, че иначе ще трябва да захлопваме кепенците.