Следователка по КТБ стана градски прокурор на София

Следователка по КТБ стана градски прокурор на София

Прокурорската колегия на ВСС избра единодушно столичната следователка Илиана Кирилова за ръководител на Софийската градска прокуратура. С 10 гласа „за” и нито един „против” кадровиците одобриха кандидатурата на Кирилова за поста, която беше единствена.

В края на януари т.г. градският прокурор на София Емилия Русинова беше назначена за зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура и оваканти позицията.

Илияна Кирилова е дългогодишен следовател. Била е зам.-ръководител на столичното следствие и ръководител на икономическия отдел там. След това е работила като инспектор в Инспектората на Министерство на правосъдието, но през 2011 г. се връща в СГП и работи в звеното „Антикорупция”. През последните 4 г. е ръководител на сектора за разследване на престъпления, извършени от лица с имунитет, както и на престъпления срещу финансовата и кредитната система.

Именно като такава тя е организирала работата на следователите по делото КТБ, сподели самата Кирилова на заседанието на Прокурорската колегия.

„Няма да ви е лесно. Може би чухте при обсъждането да казвам, че се очаква Софийска районна прокуратура да повиши своята ефективност и ефикасност, защото през последните години имаше отстъпление, както казахте вие „СГП изчезна от хоризонта”, каза на новия градски прокурор на София главният прокурор Иван Гешев. „Вярвам, че ще оправдая доверието и Софийска градска прокуратура ще заеме своето място и позиция, достойна за уважение”, отговори Илияна Кирилова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.