Следят с термокамери на летището за коронавирус

Следят с термокамери на летището за коронавирус

 МЗ поръча реактиви за установяване. МВнР опитва да изведе 3 българи от града на заразата Ухан

Термокамерите на Софийското летище ще следят за пътници, инфектирани със смъртоносния вирус, който тръгна в края на миналата година от китайския град Ухан. Те намаляват риска, макар и да не могат да го спрат, както не могат да спрат и грипа, но чреез тях рискът за проникване на заразата в България може да бъде намален.

Това каза главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Гледаме всички, ако имаме съмнение, отделяме човек в медицински пункт, допълни той и обясни, че така е направено и с танцовия ансамбъл, който замина за сценично участие в Пекин, но веднага бе върнат, а проявата му отменена. По думите на д-р Кунчев в продължение на 14 дни танцьорите ще бъдат под медицинско наблюдение.

Получиха указание, ако някой от тях развие определени симптоми, ще има специален кабинет.

Веднага ще се вземат проби и за допълнителни вируси,

каза още главният здравен инспектор. Много се неизвестните, но все още оценката на Европейския център за контрол на заболяванията е, че разпространението е много вероятно, заяви той.

Създадена е специална оперативна група към МЗ, която ще набележи какви мерки да се вземат срещу коронавируса от Китай и ще следи дали те се изпълняват. Към работата й ще се включат и служители от МВР, ДАНС и Министерство на външните работи. Това съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Поръчани са реактиви, които могат да установяват заболяването. Чакаме ги да дойдат до седмица. Серологичното изследване за доказване на болест с коронавирус може да се докаже само при тежко болен човек. Материали ще могат да се изпращат само от лекари от интензивно отделение, съобщи пък директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Всички епидемични мерки при коронавирус са същите като при грип - маски, дезинфектантни кърпички, спирт. Още не знаем по какъв начин се предава този вирус. Благодарение на програмата за интелигентен растеж сме снабдени с апаратите, с които в Китай доказаха този вирус. За сега лечение за коронавирусите няма. Те са може би най-честите през зимния период.

Опасни са вирусите и бактериите, които живеят при животните

и се прехвърлят към хората чрез мутация. За това има много смъртни случаи при хората", допълни проф. Кантарджиев.

Междувременно, от Министерството на външните работи съобщиха, че към момента няма данни за засегнати наши граждани от коронавируса. Търсят се начини как да бъдат евакуират трима българи от града на смъртоносната зараза. Българското посолство в Пекин е в постоянен контакт с тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.