Следят интеграцията на ромите по 46 индикатора

Следят интеграцията на ромите по 46 индикатора

Интеграцията на ромите в страната ни ще се следи по 46 индикатора, подадени от НСИ. Те ще бъдат в система, изработена по проект „Разработване и внедряване на система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020“.

Той е финансиран с близо 2 млн. лв по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, обясни ръководителят Росица Иванова. Различните индикатори могат да бъдат проследени в дигитална карта на национално, областно или регионално ниво. От тях например може да се проследи, че само 28,7% от населението, определящо се като ромско, има вътрешна тоалетна с течаща вода. Докато за цялото население на България процентът е 74,3. Друг индикатор е броят на завършилите висше, разпределени по пол и степен, лицата в бедност, детската смъртност. Тези данни са достъпни до всеки.
Освен публичния достъп, ще има контролиран, който ще допълва данните по индикаторите. От следващия месец 600 души от различни министерства и общини ще започнат работа по зададените от НСИ шаблони. Експертите ще имат достъп и до библиотеки за зареждане на данни, да правят справки.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.