0

Н а протестен митинг заради крайния резултат при избора на местен кмет излязоха над 100 жители на старозагорското село Змейово, по-известно като Бевърли хилс, заради множеството вилни имоти на заможни хора там.

На протестен митинг заради крайния резултат при избора на местен кмет излязоха над 100 жители на старозагорското село Змейово, по-известно като Бевърли хилс, заради множеството вилни имоти на заможни хора там.

Според протестиращите преизбраният за втори мандат Стоян Трифонов от БНС си гарантирал победата от 12 гласа на втория тур над опонента си от НФСБ Валентин Вълчев като регистрирал адресно над 60 души. Повечето от „новите“ нямали свои имоти, някои си били продали отдавна къщите, но не били отписани, а други едва що наливали основите на бъдещите си вили. От общинската избирателна комисия в Стара Загора казали, че всичко е законно, защото бил спазен срокът за подаване на молби и издаването на регистрация.

С лозунги „Всичко е истина“, „Искаме касиране“ , „Без чужди гласове“, „Оставка“  и „Трифонов=Ценко Чопов“ на селския площад във вторник едни до други застанаха българи и  роми, подръжници на Вълчев и на останалия четвърти на първия тур кандидат на БСП Руси Русенов. Хората призоваха стария/нов кмет да подаде оставка, защото нямал морално право да ги ръководи. Извадени бяха стари и нови данни за начина, по-който селският старейшина „се възползвал от властта“, за собствено облагодетелстване. Разказани бяха случаи за груби нарушения, посегателства над отдавна живеещи в селото хора, включително за незаконно събаряне на жилище и бурни скандали със секретаря на читалището.

Жалба за случилото се е внесена в окръжна прокуратура Стара Загора, обяви бившият два мандата кмет на Змейово от ВМРО Никола Пеев. В нея е записано дословно: “Настояваме да бъде извършена проверка на имащите право на глас с настоящ адрес; начина на подаване на техните декларации с дати; сравняване на подписи в тях и жилищната площ. По списък те са 194 души и включват тези, които са част от така наречения изборен туризъм. Настояваме да бъдат проверени гореописаните случаи!". Старозагорският окръжен прокурор Дичо Атанасов уточни, че жалбата е пренасочена на 13 ноември по компетентност към районната прокуратура , предстояло извършване на цялостна проверка. От Змейово се заканват протестите да продължат, ако не бъдат касирани резултатите.

Пред журналисти кметът Стоян Трифонов обяви обвиненията за безпочвени и настоя те да бъдат доказани с факти, а не с голи приказки. Проверка в секционните протоколи показва, че на тези местни избори в селото право да гласуват са имали 530 пълнолетни жители, а на изборите за европарламент през пролетта те са били 432-ма. На парламентарните избори през 2017-а в селото имало 453 гласоподаватели, а на местните през 2015-а , когато Трифонов става кмет  от  Реформаторски блок  за пръв път броят им е 570.