Чистота на въздуха в столица и движението на градския транспорт в столица ще могат да бъдат проследени в обща онлайн платформа. Това ще бъде възможно благодарение на проекта „Иновативни решения с големи данни за интелигентни градове“, който бе представен по време на „Седмица на бенефициентите на Фонд научни изследвания“.

Благодарение на него ще бъде изградена единна платформа, която да събира данни от различни бази в столица с помощта на изкуствения интелект. „Интелигентните градове използват технологиите на големите данни за извличане на данни в областта на здравеопазването, транспорта, енергетиката и образованието, с които да се повиши комфорта на техните граждани. Все още обаче липсва единен интелигентен модел, който да покрие всички характеристики на града, на база на който да се вземат интелигентни решения.“, обясни ръководителят на проекта доц. д-р Десислава Петрова-Антонова от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. Пилотно той ще стартира в София и вече са събрани над 600 различни индикатори. Сред тях са за чистотата на въздуха, като един от основните проблеми на столица, включени са данни за градския транспорт от ЦГМ и кадастралната карта.

Общо над 130 научни проекта ще бъдат представени до края на седмицата. Всеки ръководител има на разположение 10 минути за презентация, а след това целта е да се заформи дискусия, обясни управителят на ФНИ проф. дхн Георги Вайсилов. Проектите са в различни сфери – хуманитарни науки, медицина, математически науки и информатика, технически науки и други. Някои от проектите са между няколко организации и учените сътрудничат и допълват взаимно. „Има съвместна работа между университети или институти на БАН или Селскостопанска академия.“, сподели Вайсилов. Всеки може да прочете кратка информация за всеки проект, а след време да изгледа и онлайн представянията тази седмица.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Срути се къща до нова сграда в столицата

Къща строена през 1910 г. се срути в столицата. Няма пострадали от инцидента, предаде бТВ. Старата постройка се намира на ул.“Софроний Врачански“ в София.

Посрещане на честната глава на Света Марина в Пловдив (СНИМКИ)

С празничен църковен звън и седем топовни салюта посрещнаха в Пловдив честната глава на Света Марина. Светинята бе пренесена с литийното шествие от църквата “Света Богородица“ до митрополитската “Света Марина”

 

Строителят на Ларгото на поправителен или на съд

Фирмата, реставрирала Античния комплекс „Сердика“ в София, известен като Ларгото, ще трябва да направи нов ремонт на настилката или отива на съд. Това стана ясно след среща на министъра на културата Боил Банов с представители на Столичната община по повод рушащите се плочи над разкопките.