0

В се още имаме време да засадим някои по-непридирчиви зеленчуци в градината. Това са чесън, арпаджик, копър, магданоз, цвекло, моркови, лапад, пащърнак, съветва „Синор.бг“.

Все още имаме време да засадим някои по-непридирчиви зеленчуци в градината. Това са чесън, арпаджик, копър, магданоз, цвекло, моркови, лапад, пащърнак, съветва „Синор.бг“.

Оптималният период за чесъна е 2-3 седмици преди настъпването на силните студове при температури 10-12 градуса по Целзий. Чесънът ще даде най-богата реколта там, където преди това сме отглеждали патладжани, пипер, краставици, домати и зеле.
Добре е да знаем, че главите на арпаджика, който използваме, трябва да са с диаметър 1-1,5 сантиметра заради ограничения запас от хранителни вещества, тъй като при по-големите може да се стигне до стрелкуване (образуване на цветоносни стъбла). Сади се на дълбочина до 3 сантиметра, защото, ако е по-дълбоко, може да започне да гние. Арпаджикът е добре на мястото на краставици, домати, картофи и бобови култури.


Мерудиите
Копърът и магданозът се садят след първите леки застудявания. Това е важно, за да не могат да прораснат до сериозните студове. Засаждат се на дълбочина 2 сантиметра и с 20-30% повече, отколкото засаждаме обикновено, като между лехите се оставят по 20 сантиметра. За силното им развитие най-добрите предшественици са зелето и краставиците.
Засаждането на зеленчуци през есента се прави с няколко цели:
1. За да си освободим време напролет за останалите.
2. Реколтата се прибира 2-3 седмици по-рано от обичайното.
3. Растенията страдат по-малко от болести и вредители, които нямат време да се развият.
4. За засаждането се използват семена, които може да не изтраят до пролетта.
5. Растенията се каляват и дават по-високи добиви.
 Тази практика обаче си има и своите недостатъци:
1. При по-топла късна есен или зима семената може и да прораснат и при резки студове да загинат.
2. Задължително изискване е засаждането само в плодородни или леки почви.
3. Садят се само на сравнително високи места, тъй като иначе лехата може да се наводни при топенето на снега и растенията ще загният.
4. Засаждат се само студоустойчиви култури.