СЛЕД ЗАПОВЕДТА НА МОН: Училищата реорганизират тържествата за 15-и септември (ОБЗОР)

СЛЕД ЗАПОВЕДТА НА МОН: Училищата реорганизират тържествата за 15-и септември (ОБЗОР)

Тържествата за 15 септември ще бъдат присъствени в училищния двор, но ще трябва да се проведат по различно време за отделните випуски, гласи заповед на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. Тя излезе дни преди на първия учебен ден и затова осуети първоначалните плановете на директорите и училища се наложи да реорганизират тържествата за 15-и септември.

В СУ “Христо Ботев” във Враца разполагат със 7,5 дка двор, затова и плануваха присъствен старт на учебната 2021/2022-а за всички 12 випуска. За най-голямото врачанско училище нямаше да е проблем да обособят зони за всяка паралелка, а учениците в нея да бъдат на 1,5 метра дистанция. Тържеството обаче ще протече по различен начин. „Ще се наложи да направим реорганизация. В 9 часа ще започне тържеството за 1-и, 5-и и 8-и клас, а в 10:30 в двора ще се проведе час на класа за останалите ученици. Те ще бъдат на безопасно разстояние, ще могат да си получат седмичното разписание“, обясни директорът Виктор Кръстев. Той е категоричен, че няма как да се направи откриване на учебната година за всеки един випуск.

За 15-и септември във варненското 7 СУ „Найден Геров“ бяха запланували учениците от 1-и, 5-и и 8-и клас да видят как се вдига училищното знаме, да чуят химна и поздрави, а след това да влязат в класните стаи. Те също ще трябва да направят нова организация. „След като има такава заповед, ще се съобразим с нея. По принцип нашият двор е достатъчно голям и ще може да се спазва дистанция, но ще организираме три тържества, за да спазим насоките на МОН“, обясни директорката Мария Нестерова. За останалите ученици ще има час на класа по график в двора, за да могат да се запознаят с основните документи.

В най-голямото училище у нас - столичното 18-и СУ „Уилям Гладстон“, официално откриване на новата учебна година ще има само за учениците от първи и осми клас. В 10 часа децата и техните родилите ще се съберат в двора, спазвайки всички епидемични мерки, за да видят как се издига училищното знаме, да чуят химна и поздравите към тях. На видеостена ще им бъде представена и презентация за работата им в електронна среда за последната година, сподели директорката Величка Стойчева. За останалите класове по график – от 11:30 за първа смяна и от 12:30 за втора, ще малки тържества в класните стаи. Там ще получат указания от класните си ръководители за предстоящата учебна година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.