След въпрос на Емил Радев: ЕК ще подпомогне финансово България при нова мигрантска криза

След въпрос на Емил Радев: ЕК ще подпомогне финансово България при нова мигрантска криза

Европейската комисия има готовност да предостави както финансова, така и техническа помощ на България в случай на засилен мигрантски натиск по външните ни граници. Това става ясно от писмения отговор, който евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев получи от еврокомисар Илва Йохансон, съобщават от ГЕРБ.

От партията припомнят, че заради засиления мигрантски натиск на турско-гръцката граница в края на февруари и началото на март, българският евродепутат е попитал ЕК каква подкрепа би получила България, ако се окаже изправена пред мигрантска криза, подобна на възникналата в Гърция.

"За да гарантира ефективно опазване на европейската външна граница, страната ни изразходва значителни средства, които засягат комплектуване на личния състав, плащане на командировки, укрепване на материално-техническата база, повишаване на мобилността и готовност за действия при кризи", аргументирал се тогава Радев при внасянето на въпроса. Именно тогава само на 30 км от границата ни с Гърция имаше струпване на нелегални мигранти, а хиляди се опитаха да преминат турско-гръцката граница.

В отговора си към българския евродепутат Илва Йохансон – еврокомисар с ресор „Вътрешни работи”, изразил готовност ЕК да помогне на България при евентуални кризисни ситуации.

От ЕК припомнят, че тази евентуална помощ ще е в допълнение на вече получените 140 млн. евро по националните програми за фондовете в областта на вътрешните работи за  периода 2014 – 2020 г. „Това включва 20,2 млн. евро по линия на фонд „Убежище, миграция и интеграция“, 83,4 млн. евро по линия на фонд „Вътрешна сигурност — граници“ и 36,4 млн. евро по линия на фонд „Вътрешна сигурност — полиция“, се отбелязва в писмения отговор.

В него се посочва още, че в периода 2015 – 2020 г. България е получила 180,3 млн. евро, предоставени чрез 14 споразумения за безвъзмездна спешна помощ”. От тази сума 133 млн. евро са за действия във връзка с управлението на границите.

„Комисията е готова да предостави допълнително налично финансиране за посрещане на нововъзникващите нужди”, уверява комисар Йохансон.

Тя изтъква още, че „ако е необходимо, Комисията е готова да предостави и
техническа подкрепа на България, в партньорство с Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Европол”.

Тази подкрепа можело да включва разполагането на екипи за съдействие в управлението на миграцията, укрепване на административния и оперативния капацитет за извършване на граничен контрол, процедури за предоставяне на убежище, проверки за сигурност на лицата, които са преминали външните граници, както и връщане на граждани на трети държави, които не се нуждаят от закрила.

"В случай на нужда Механизмът на ЕС за гражданска защита също може да бъде задействан”, става ясно още от писмения отговор на Илва Йохансон.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.