0

Б роени дни след гала концерта на младите оперни надежди , преминали през обучение от Мецосопрано №1 в света Веселена Кацарова операта в Стара Загора организира мастер клас за диригенти, за които ще се грижи дългогодишният главен маестро на Белградската опера Деян Савич.

Броени дни след гала концерта на младите оперни надежди , преминали през обучение от Мецосопрано №1 в света Веселена Кацарова операта в Стара Загора организира мастер клас за диригенти, за които ще се грижи дългогодишният главен маестро на Белградската опера Деян Савич.

Броени дни след гала концерта на младите оперни надежди , преминали през обучение от Мецосопрано №1 в света Веселена Кацарова операта в Стара Загора организира мастер клас за диригенти, за които ще се грижи дългогодишният главен маестро на Белградската опера Деян Савич.

В класа са се записали диригенти от Франция, Великобритания, Испания, Япония, Германия и Австралия. Деян Савич ще им преподава своите секрети в продължение на 10 дни, те ще преминат през целия репетиционен план на един спектакъл: репетиции с хор и оркестър; със солистите; седящи и генерални репетиция и ще се редуват на пулта по време на представлението на съответния спектакъл пред публика.

 В програмата на Савич  са включени триптиха „Седемте смъртни гряха“ и „Махагони“ от Курт Вайл и „Напред и назад“ от Паул Хиндемит; оперите  „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети, „Палячи“ от Руджеро Леонкавало, „Селска чест“ от Пиетро Маскани.

Осемте млади диригенти  - участници в Майсторския клас на Деян Савич Арно Перие /Франция/, Гай Дейвис /Великобритания/, Хосе Карлос /Испания/, Никола Мак Робъртс /Австралия/, Фредерике Киинле /Германия/, Пиер Валтер /Франция/, Набуаки Наката /Япония/, Андрин Холцчи /Франция/са носители на многобройни международни отличия.

На 13 септември Никола Мак Робъртс от Австралия  ще дирижира оперите „Седемте смъртни гряха“ и „Напред и Назад“, а Фредерике Киингле от Германия – „Махагони“.

На 18 септември е представлението на едноактните опери „Палячи“ от Леонкавало /дирижират Хосе Карлос /Испания/ и Андрин Холцчи /Франция// и „Селска чест“ от Маскани. На 21 септември меломаните ще могат да видя и чуят „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, където ще дирижират Фредерике Киинле, японецът  Набуаки Наката, французинът Арно Перие и британецът  Гай Дейвис.

43-годишният Савич е бил артистичен директор на най-старото сърбо - еврейско певческо дружество "Братя Барух" /основано през 1879 г./ и художествен ръководител на известния камерен ансамбъл "Pro Musica".Преди да стане главен директор на Белгардската опера и балет през 1993 г.е бил артистичен директор и главен диригент на Симфоничния оркестър на НишПрез 2005 г. е назначен за генерален директор на Народен театър-Белград и е първият музикант, който оглавява този престижен национален културен институт в неговата 140 годишна история. От 2007-а година е генерален директор на националната опера в западната ни съседка, като междувременно е

е постоянен гост-диригент на Симфоничния оркестър и хор на ERT в Атина, Гърция в продължение на четири сезона.
Под неговата палка са пяли световните оперни изпълнители Дмитра Теодосиу, Маквала Касрашвили, Оливера Милякович, Агнес Балца и др.