След Съвета по сигурност: Още днес произвеждаме 2000 защитни облекла (ОБНОВЕНА)
3

След Съвета по сигурност: Още днес произвеждаме 2000 защитни облекла (ОБНОВЕНА)

Борисов: Светът е изцяло неподготвен за епидемия като коронавируса

Още днес ще бъдат произведени около 2000 защитни облекла от три БГ компании. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Боросов след извънредното заседание на Съвета по сигурност към МС.

Борисов разясни, че цяла нощ Институтът към вътрешното ведомство е работил по тестване на платовете. Изпитанията са минали добре и днес ще бъде сертифициран.

"Нито една държава няма запаси от маски, облекла, аспиратори, калцуни и ръкавици", каза премиерът.

От думите му стана ясно, че на ден ще се прозивежда по 4 км плат. Според Борисов, ако днес се произведат по 1000 - 2000 облекла, то на ден може да попълваме нуждите си с по 30 - 40 000 бройки, за да имаме готовност.

"И да останат, ще ги пазим за резерва", разсяни той.

Борисов припомни, че вчера МВР и Гранична полиция предотвратили опит за контрабанден износ на 7500 маски за Румъния, а през нощта е имало опит за износ на още 20 000. В тази връзка Борисов нареди отново на ДАНС и служите да следят за спекула.

"Светът е изцяло неподготвен за епидемия като коронавируса", каза Борисов. По думите му едва сега се мисли за ваксина, лекарства, иновативни технологии. И попита:

"Кога ще се тестват, кога ще достигнат до пациентите". Той изтъкна, че според прогнозите пикът на заболяването ще бъде през септември.

Иначе Борисов заяви, че не се е случило нищо извънредно от вчера, когато са били диагностицирани двата нови случая на коронавирус, но този път има в София. Целта на сбирката била да уведоми за решенията, които са взели евролидерите на заседанието на Европейския съвет, проведено преди ден онлайн.

Едно от решенията било да се повдигнат праговете за държавна помощ и да се търси осигуряване.

"Казват, че 25 млрд. евро са осигурени, но доста пари отидоха за Зелена сделка, за коронавируса и миграция. Но да напомня, че все още в ЕС нямаме приет бюджет. Това е един добър знак за успокояване на хората, за да няма паника", каза Борисов. Поводът пък е решението на лидерите Европа да отдели 25 млрд. евро за програми и за стимулиране на производители на медицинска техника.

Борисов поясни, че са обсъдили колко твърси, меки или гъвкави да бъдат мерките срещу коронавируса.

"Светът се учи", каза той и призова да не се поддаваме на паниката.

"Защото колко човека загиват от катастрофи и рак. Да се молим на Господ да ни пази здрави. Но така или иначе с този оптимизъм в деня преживяваме до сега", поясни премиерът и добави: "Ако като се качиш в колата мислиш как ще умреш, то никой няма да шофира и трябва да затворим транспорта". По думите му и коронавирусът е като всеки друг вирус. От испанския грип били загинали 40 млн. души, а тук прогнозите били за около 3 млн. души и то при най-лошия сценарий. Борисов отново заяви, че най-лошото е заради паниката да влошим икономиката си. Тогава растежът щял да спре, отново да си говорим за безработица и ниски доходи. До петък или понеделник се очаквало от ЕК общоевройекско решение, като целта е ЕК да проведе обществени поръчки, а останалите държави- членки по заявки да получават облекла, калцуни и други.

Въпреки това даде да се разбере, че тези стоки ще дойдат едва в края на април или май, докато ЕС ги поръча и се произведат.

Иначе с националния щаб обсъждали 2 вида мерки - 5 за обасти без потвърдени случаи на коронавируса и 8 за области със заразата. Той обаче не даде разяснения по всички тях.

Една част са свързани с театрите и кината, които да продавали билети през стол или да разредят преставленията, така че след всяко да се дезинфекцира. В тази връзка той поръча да се даде възможност на кметове и областни управители сами да решават за своя регион.

Ген. Венцислав Мутафчийски, който оглавява щаба, препоръчал всеки час да започва с 5 - минутна агитация и напомняне за личната хигиена. Според Борисов обаче и един път на ден било достатъчно и призова учителите да бъдат оставяни да преценяват.

Борисов поясни, че мерките изглеждат малко разхлабени, но всъщност ние първи сме ги били въвели в сравнение с другите страни. Той успокои, че запаси от храна има достатъчно. Веригите са запасени за повече от месец и тези, които тръгват да се запасяват с продукти, после ще се наложи да ги изхвърлят. Вода също има, а днес или утре ще стартира пробата за новия водопровод за Перник. 

Той поръча на кметовете ежедневно да обясняват на гражданите. "Това е вид война", заключи той.

"Години наред сме гледали холивудските продукции и са ни го показвали, и навсякъде само за вируси говорят и как някой гад ги произвел и изпуснал. Едва ли ще научим кой гад го свърши, но във всички случаи берем последствията в милиарди и трилиони ще са загубите", каза още премиерът.

Какви мерки точно предлага властта  и от щаба, четете тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.