След старта на присъствените уроци: 10% ръст на заявленията за онлайн обучение в начален етап

След старта на присъствените уроци: 10% ръст на заявленията за онлайн обучение в начален етап

767 ученици от 1 до 4 клас се обучават от разстояние в електронна среда към четвъртък, става ясно от данните предоставени от МОН за „Монитор“. Преди малчуганите да се върнат в клас молбите бяха 704. Това означава, че след старта на присъствените уроци за най-малките ученици заявленията за онлайн обучение са се увеличили с 10%.

„В началото на учебната година Министерството на образованието и науката създаде организация чрез регионалните управления на образованието за приемане на заявления от родители, които желаят децата им да се обучават онлайн. Най-много молби до момента са подадени в големите градове като София, Пловдив и Варна, а най-малко са в Добрич, Враца и Благоевград“, посочват от просветното министерство.

Шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева обясни, че процесът е динамичен и родителите продължават да подават заявления децата им да минат към онлайн обучение. „Учениците от начален етап се върнаха и част от родителите решиха, че имат нужния опит и е възможно да децата им да продължат да се обучават от вкъщи, ако и те са в хоум офис“, сподели тя. Директорът на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов пък посочи, че преди новата година започне при него са били постъпили само 5-6 молби за превключване към онлайн обучение. В първия присъствен учебен ден в понеделник сутрин пък са станали 20.

65 деца от началния курс пък са поискали да учат дистанционно на територията на Старозагорска област, съобщиха от РИМОН. Броят им е минимален при общо11 595 ученици в началната степен на територията на областта. „Част от подалите заявления са получили разрешения от директорите на училищата по различни от коронавируса проблеми със здравето“, уточни началникът на институцията Татяна Димитрова.

И в Добрич заявленията за онлайн обучение при малките ученици са малко. Според директори, в отделни паралелки има по 1-2 подадени заявления за дистанционно обучение. Когато в класа има дете на дистанционно обучение, в класна стая се поставя лаптоп и учениците, които са вкъщи, следят уроците директно. Неудобството е, че часовете за тези ученици са по 35 минути за 1 и 2 клас и по 40 минути за 3 и 4 клас, а не както беше по времето на онлайн обучението - по 20 минути. Причините, които родителите изтъкват при подаването на заявленията са или болни членове на семейството, или поставени под карантина.

Само 3 са официално внесените заявления от родители, от Благоевградска област за дистанционно обучение на децата им, ученици от 1 до 4 клас, заяви за агенция „Монитор“ Ивайло Златанов, шеф на Регионалното управление по образование (РУО)-Благоевград: „До вчера, вторник, има внесени 13 заявления от родители, от Благоевградска област за дистанционно обучение на децата им от 1 до 4 клас. 10 от заявленията са придружени с медицински документ, а само трима родители са заявили желание за онлайн обучение поради COVID-19, заяви образователния шеф, допълни Ивайло Златанов.

В инспектората в Хасково има само една молба засега по здравословни причини, каза шефката Христина Боева. Със сигурност се очакват и още, но те са при директорите на училищата и няма обобщени данни към този момент.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.