След срещата на Борисов с Бахтадзе: Правим дигитален коридор с Грузия (ОБНОВЕНА)
6

След срещата на Борисов с Бахтадзе: Правим дигитален коридор с Грузия (ОБНОВЕНА)

Внасяме зелена енергия през Черно море, пускане фериботна линия два пъти на ден

България ще прави дигитален коридор с Грузия през Черно море. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след срещата му с грузинския му колега Мамука Бахтадзе в МС.

Това е един от трите възможни проекта, които двамата са обсъдим и по време на разговорите.

Борисов поясни, че става дума за полагането на кабел за пренос на данни, чрез който целият Каспийски регион ще може да ползва бърз интернет.

"Готови сме веднага да стартираме, по който начин искате да го изградите" , каза Борисов. И допълни, че има евентуални инвеститори в Грузия.

Другият проект е възможността за внасяне на зелена енергия от Грузия. Борисов обясни, че Грузия произвежда зелена енергия от ВЕЦ и 2000 мегавата могат да бъдат пренасяни през Черно море. Отделно България е включена в европейския енергиен пръстен, каза Борисов. И добави, че са се договорили да работят и да търсят инвеститори за този проект. Предварителната работа по него е поне 6 месеца, но по думите на премиера той дава големи възможности. Борисов даде за пример, че подобен проект се осъществява между Норвегия и Германия.

Най-реалистичният от всички обаче е фериботна връзка между двете страни. Борисов поясни, че амбицията е ферибот два пъти на ден да пренася товари, като в момента фериботите са два пъти в седмицата.

По думите му са си дали срок по този проект да предвиждат нещата до 3-4 месеца 

Борисов обясни, че двете държави ще премахнат административните тежести и ще обезпечат инфраструктурата от двете страни на Черно море. "Ние строим усилено "Хемус" и с подобен обмен на товари ще върнем блясъка на пристанище Варна", каза Борисов. Той разясни, че изграждането на такива фериботни връзки е извадено като приоритет както за ЕК, така и в т.нар."Източно партньорство".  

Стокообменът между двете държави е над 1 млрд.долара, ръстът му е с около 10 % , а според Борисов той може да бъде и много по-голям. Премиерът изтъкна, че

Грузия има нашата подкрепа за членство в НАТО и ЕС.

Според него те са много по-напред от Украйна и Молдова, с които е в пакет и трябва да бъдат извадени от него. По думите на Борисов, Грузия е изключително важна за нас, защото от другата страна на морето събира връзките от още осем държави от Каспийския регион. Иначе с Бахтадзе поговорили малко и за спорт, тъй кат о грузинският премиер бил ръгбист. 

Самият Бахтадзе благодари на България за подкрепата за амбициите на страната да се присъедини към ЕС и НАТО и на Борисов, че е унас точно за годишнината от Търновската конституция. По думите му България и Груция имат историческо и добро приятелство, като напомни, че Бачковския манастир е открит именно от двама братя грузинци. В последните години пък България била в топ 10 на търговските им партньори. 

"В близко бъдеще ще дадем старт на един уникален проект за региона, който да свързва България и Грузия, както и Запада и Изтока", каза Бахтадзе, визирайки дигиталния коридор, наред с този за увеличаването на фериботните връзки през Черно море между България и Грузия. По думите му двамата набелязали и други потенциални области за сътрудничество - хуманитарите и социалните дейности. 

Бахтадзе изтъкна, че пътят им към ЕС и НАТО отваря още повече възможности, а отношенията им с НАТО никога не са били по динамични. По време на срещата повдигнали чувствителаната тема, че Русия е още е окупирала 20 % от територията на страната и подкопавала цялостта на Грузия. По думите му Грузия е за мирно решавае на този въпрос. "Само твърдата позоиция на международната общност може да доведе до разрешавае на конфликтите", изтъкна той и благодари на България за подкрепата за териториалната цялост на Грузия.

Двамата разговаряха първо на четири очи, а после се проведе пленарно заседание на двете делегации. Последната им среща бе през септември миналата година  в Ню Йорк по време на сесията на Общото събрание на ООН. Тогава двамата обсъдиха подкрепата на България за евроатлантическата перспектива на Грузия, както и партньорството в отбраната и сигурността.

След срещата Борисов и Бахтадзе отидоха на работен обяд, като по-късно следобед грузинският премиер има среща и с президента Румен Радев. 

Междувременно Борисов се похвали в профила си във Фейсбук какви подаръци са си разминили с Бахтадзе. Премиерът дал на своя колега икона на св. Георги, а от него получил чаши, правени от специална глина, която се добива в Грузия. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.