След среща в МС: Малките кметства със собствена бюджетна рамка
5

След среща в МС: Малките кметства със собствена бюджетна рамка

Градончалниците на малките населени места се отказаха от протестите

Всяко малко кметство и населено място ще има собствена бюджетна рамка. Това стана ясно след среща в Министерски съвет между представители на сдружението на кметовете на кметства с премиера Бойко Борисов, на която са присъствали финансовия министър Владислав Горанов и шефката на бюджетна комисия Менда Стоянова. 

Шефът на сдружението на кметовете Румен Стоянов обясни, че са доволни от срещата, която минала в добра атмосфера. Първата част от исканията им пък ще бъдат приети. В тази връзка той обясни, че до седмица трябва да се изработят промени в закона за местното самоуправление и евентуално до 2-3 месеца поправките да бъдат приети  и да влязат в сила. Той поясни,че засега се отказват от протестите и увери, че не са имали политически цели или амбиции. По думите му в сдружението челнуват над 3000 кметства. 

Менда Стоянова пък поясни, че държавата не може да се меси в решенията на общините и грубо да ограничава самостоятелността им. Именно затова в законовата възможност на НС и правителството, ще въведат такива текстове в закона, че при приемането на бюджета от Общинския съвет, той да бъде придружен с финансова сметка и рамка за разходи за всяко кметство. За сметка на това ще засилят контрола над изпълнението на решенията на общината и кмета. В тази връзка ще се предвидят и завишаване на санкциите срещу кмета на общината, ако не изпълнява своите задължения. 

Горанов на свой ред обясни, че се засилва контрола и отчетността към общинските кметове. Така всяка община ще определи финансова сметка за всяко кметство. Тя ще се одобрява от общинския съвет. Веднъж разписани, кметът трябва да ги изпълнява. Той обясни, че това противопоставяне между общините и кметствата често е заради  липсата на координация и добър сонхрон или пък по политически причини и политическа основа, ако те са от различни партии. 

Другото, което са се договорили, е промени в ЗОП и ЗУТ, така че кметствата да участват в контрола по изпълнението на обекти на тяхна територия. Това ще се гарантира чрез т.нар. втори подпис при приемането на обектите. Така градончавалниците на малките населени мества ще могат да осъществяват конртрол по инспекцията до издаването на обектите, които се ремонтират или пък изграждат. 

Иначе Горанов разясни, че промените могат да бъдат факт до края на годината, а от по-високите санкции за кметовете на общини да важат от догодина. По думите му вероятно ще се мисли за имуществени и административни санкции, а в закона за местното самоуправление към момента няма много наказателни разпоредби. "Няма да им бием сто тояги на голу на мегдана", каза той и после припомни, че за местната власт има с половин милиард лева повече в бюджета за 2019 г.

От сдружението са имали и друго искане - за увеличаване на прага за образуване на кметства. По тази тема обаче ще има друга среща, на която да присъстват и от сдружението на общините, които пък са на друго мнение. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.