След среща с премиера: 10 млн. лева отиват за туроператорите (ОБНОВЕНА)

След среща с премиера: 10 млн. лева отиват за туроператорите (ОБНОВЕНА)

Схемата 80:20 продължава до края на годината за туристическия сектор

10 млн. лева ще бъдат отпуснати в помощ на туроператорите по оперативната програма за иновации. Средствата се осигуряват след среща на бранша с премиера Бойко Борисов. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на съвместен брифинг с колегата си Лъчезар Борисов и представители на Обединение "Бъдеще за туризма".

"Преди седмица обединението поиска среща с премиера Борисов за предотвратяването на масови фалити на туроператорите. Днес той се е срещнал лично с представителите на обединението. Обединението настояваше за откриване на грантови схеми за осигуряване на социални схеми за запазване и стимулиране заетостта в сектора. Вече имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв. и още в петък той беше подаден в оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност". Очакваме оторизация и одобрение от Комитета по наблюдение", заяви Николова.

Според нея тези пари са "необходимата глътка въздух, която е особено важна за туристическите оператори и за туристическите агенти". Вече има и подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс. Във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за директно финансиране, като обемът на тези средства не може да надвишава 10% от оборота от предходната година.

Очаква се схемата да заработи още през август, като тя ще бъде в режим на де минимис, държавна помощ или т. нар. пилотна схема в зависимост от критериите, които ще бъдат одобрени. Министър Николова обяви, че екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка. За тях обаче се предвиждат социални мерки, които да подпомогнат работата им. От финансовата помощ ще могат да се възползват над 3 000 фирми, сред които туристически агенти и туроператори.

„Продължаваме активно да търсим възможности и за европейско финансиране от предвидените 29 млрд. лева в многогодишната финансова рамка от последния съвет в Европейския съюз“, допълни тя. Ресорният министър бе категорична, че няма да има възможност за използване на посредници и консултантски услуги.

Икономическият министър подчерта, че ресорното му министерство ще се погрижи средствата да бъдат усвоени максимално бързо. Чрез пилотната схема се предвижда да се спестят 2 месеца от процеса на кандидатстване. Той отново призова бенефициентите по програмата да подават сигнали за нарушения на горещата линия.

Вицепремиерът анонсира още, че схемата 80:20 ще продължи да действа до края на тази година.

Емил Абазов и Павлина Илиева от Обединение „Бъдеще за туризма“ пък коментираха, че браншът е удовлетворен от предприетата мярка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.