След среща ГЕРБ - ДПС: Финансиране за всички религии, без забрана за чуждите свещеници

След среща ГЕРБ - ДПС: Финансиране за всички религии, без забрана за чуждите свещеници

Три отстъпки правят партиите в НС към различните вероизповедания у нас. Това стана ясно след среща в парламента между шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатите от двете формации. Поводът пък са промените в закона за вероизповеденията, които трябва  бъдат приети на второ четене. 

След приемането на измененията на първо четене бе сформирана работна група, в която участваха представители на всички религии, за да се изчистят част от текстовете, които ги притесняват. Предложенията за изменени между първо и второ четене трябва да бъдат внесени днес, тъй изтича крайният срок. 

Така след срещата на ГЕРБ с ДПС стана ясно, че се правят три отстъпки. Едната е по отношение модела на финансиране. Всички вероизповедания ще получават финансиране, но по различни модели., разясни Йордан Цонев от ДПС, който участва в работната група.  Прави се отстъпка за дарителите и се запазва анонимността на даренията. Третата отстъпка е свързана с чуждите вероизповедания.

"Темата за духовните лица на различните вероизповедания и чужденците е приключена, още повече има и решение на Конституционния съд, с които трябва да се съобразим", каза на свой ред Цветанов и допълни -  "Няма да можем да направим първоначалната забрана".

Цветанов напомни, че на среща със Светия синод е обещано, че текстовете ще се гледат в парламента само след съгласие от страна на митрополитите. Едва когато те дадат писмено съгласието си, тогава ние с Карадайъ ще положим подписи под промените, обясни шефът на ПГ на ГЕРБ. Такова писмено съгласие ще се чака и от останалите вероизповедания. 

В първоначалният вариант на закона се предвиждаше забрана за чужди свещеници да проповядват у нас. Това можеше да става само след изрично разрешение на Агенцията по вероизповеданията към МС. ПО време на дебатите стана ясно,че това ще бъде променено и режимът от разрешителен ще стане уведомителен. Сега обаче явно забрана въобще няма да има, но ГЕРБ и ДПС не дадоха яснота по  конкретните текстове.

Цонев на свой ред обясни, че е имало няколко работни срещи с представители на всички вероизповедания, на които са изчистени спорните моменти и са приети почти всичките им предложения.

"Обемът, в който работим, е много голям. Правят се всички възможни отстъпки, за да стане реалност законопроектът", обясни той.  Текстовете са съобразени с исканията на вероизповеданията, обясни и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него проектът може да влезе в сила до 2 седмици.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.