Работна група в НС три месеца ще нищи промените в ИК

Работна група в НС три месеца ще нищи промените в ИК

Работна група в рамките на три месеца ще нищи промените в Изборния кодкес (ИК). Това са се договорили партиите в НС след спешен Председателки съвет, стана ясно от думите на шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. В нея ще влизат представители на всички групи в парламента.

Заявка, че в ще има поправки в изборните правила дадоха от ГЕРБ още в началото на новата сесия на НС, като дори дадоха да се разбере, че новите правила тряба да бъдат готови в първата полвина на тази година, за да са достатъчно отдалечени от следващите избори през 2021 г.

Дариткова разясни, че целта на работната група е да анализира резултатите от изборите  през 2019-та и да се постигне консенсус, така че накрая да излезе с предложени за поправки в Изборния кодекс, който по думите й да отговаря на очакванията на гражданите. Идеята е изборният процес да бъде максмално прозрачен и легитимен, като по този начин да се повиши доверието в  политическата система, а гражданите да разчитат, че давайки своя глас,  могат да определят посоката, в която да се развива държавата. Дариткова изрично уточни, че в групата ще участват и предсатвители на БСП. Тя отказа детайли по конкретни текстове и дали те ще засягат машинното гласуване, като само добави, че ще се изчакат докладите на ЦИК и „Информационно обслужване”. Дебатът за партийните субсидии пък тепърва предстоял, тъй като на следващ етап ще има евнетуално и промени в закона за политическите партии.

На свой ред съпредседателят на ОП в парламента Исрен Веселионов пък даде да се разбере, че работната група най-вероятно ще търси

мерки за правилно броене, да се предотварти фалшификация на резултати или опорочаване на вота чрез купуване на гласове или друг вид  стимули. 

„Ако тези неща успеем да постигнем мисял , че работат на тази група ще е успешна”, допълни той. Веселинов обяви, че патриотите ще внесат предложения в посока да се вдигне активността на избори, в тази връзка той припомни, че те са за задължителното гласуване., но по което едва ли ще се постигне консесну.. По думите му, ако не можело със санкции трявнало, то със стимули да бъдат привличани гласоподавателите. Веселонов отчете, че през последните години „призрака” на неправилно отчетени е избори е съществувал реално. По думите му дори една част от съмненията за фалшифициране да бъде премаханта, ще бъде добре свършена работа.

 Депутатът от ДПС Халил Летифов пък заяви, че се надяват на отговорно политическо поведение. По думите му  промените трябвало да  спазват законите на страната, Конституцията и препоръките на ероинституциите. Той даде да се разбере, че до сега са се примеали текстове, които противоречали на възлови документи.

 От „Воля” пък заявиха, че ще се включат с две предложения - неграмотните и некоректните платци към държвата да нямат право да гласуват и  въвеждане на водеонаблюдение в секциите след края на изборния ден при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.