След скандала: Спряха опита на Прокопиев да сложи ръка върху мониторинга

След скандала: Спряха опита на Прокопиев да сложи ръка върху мониторинга

Часове след като гръмна скандала, че подсъдимия олигарх Иво Прокопиев е успял да инфилтрира свое НПО в новия мониторинг, министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че не приема проведената процедура за избор на неправителствените организации, които ще участват за една година в Гражданския съвет за създаване на Национален механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона, съобщиха от министерство на правосъдието. 

По този начин радостта на олигархията, че се уреди да участва в мониторинга, трая няколко часа. Задкулисните играчи Иво Прокопиев (подсъдим по дело за приватизацията на EVN и обвиняем за приватизацията на "Каолин"), Цветан Василев (подсъдим за източването на 5,6 млрд. лв. от КТБ) и Васил Божков (обвиняем за 700 млн. лв. задължения към хазната и още 17 други тежки криминални престъпления) не успяха да инфлитрират своя пионка.

Фондацията на бившия министър на правосъдието Христо Иванов – „Български институт за правни инициативи“ (БИПИ), която от години лобира в полза на оставането на наблюдението от страна на Европейската комисия (ЕК) върху правосъдието в България, влезе в новосъздадения Съвет за национален мониторинг на съдебната ни система.

Съветът за координация и сътрудничество за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона ще започне да действа веднага след отпадането на европейския мониторинг върху България, който действаше върху страната ни 12 години. Във вторник в Министерството на правосъдието беше изтеглен жребий между неправителствени организации, подали формуляри за членство в Гражданския съвет към Съвета за координация и сътрудничество, като НПО-то на Христо Иванов бе едно от тях.

Решението на министър Кирилов е мотивирано от обстоятелството, че жребият е проведен единствено между двама представители на неправителствени организации, въпреки, че е бил даден допълнителен срок до края на извънредното положение, за да се разшири максимално кръгът на кандидатите. "Поради извънредните обстоятелства се приема, че не всички потенциални кандидати са имали възможността да подготвят участието си в тази процедура. В тази връзка министърът на правосъдието насрочва нова процедура по чл. 7 от ПМС №240/2019 г. и предоставя нов 60-дневен срок на всички юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на обществено-полезна дейност", пише още в съобщението на  правосъдното министерство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.