След САЩ: Турция е на второ място в света по износ на сериали

След САЩ: Турция е на второ място в света по износ на сериали

Турция се нарежда на второ място в света след САЩ по износ на телевизионни сериали, по данни на разпространителите. Те се гледат от над 700 милиона зрители от Китай до Латинска Америка.

Наред с тюркоезичните републики, турските сериали заемат водещо място в рейтингите на балканските и европейските страни като България, Албания, Полша, Сърбия, Унгария и други.

Чили, Мексико и Аржентина също са сред страните, където се изнасят най-много турски сериали.

Началото на износа на сериалите им датира от 1981 г. с първия сериал "Забраненият плод", който е продаден във Франция.

През 2005 г. сериалът "Перла" с Къванч Татлъту и Сонгюл Йоден е изнесен в редица балкански страни, включително и в България. В арабските страни финалният епизод на "Перла" е гледан от 85 милиона зрители.

През 2023 г. Турция планира да постигне един милиард долара приход от износа на сериали и филми.

Тези сериали се гледат от милиони зрители и в Саудитска Арабия и Египет, където са забранени на екрана, но се гледат онлайн. Износът за Саудитска Арабия, където турските телевизионни сериали се радват на голям зрителски интерес, е нараснал с 26% през първите 10 месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Износът за страната от Персийския залив възлиза на над 2,6 милиарда долара.

Хитовият сериал "Хиляда и една нощ" с Брегюзар Корел и Халит Ергенч върви в около 80 страни. Специалистите преценяват тази лента като първия турски сериал, който придобива глобална известност и надминава всички предишни рейтинги.

Първенството в рейтинга на турските сериали държи "Великолепният век" с Халит Ергенч и Мерйем Узерли, който е гледан досега от над 500 милиона зрители по цял свят, включително и в Япония.

Броят на зрителите на турските сериали в интернет надхвърля 150 милиона души в над 190 страни. Привлекателни особено за младите хора и голямо улеснение е фактът, че се излъчват в YouTube и Netflix.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.