След Русе: Депутати предлагат промени в НПК

След Русе: Депутати предлагат промени в НПК

Патриотите искат да падне съкратеното производство за убийство

След трагедията в Русе и убийството на журналистката Виктория Маринова, депутатите от Обединените патриоти предлагат поправки в НПК.

Искрен Веселинов обясни, че още преди две години са внесли предложение т.нар. институт на съкратено съдебно следствие да бъде отменен за най-тежките престъпления, каквито са умишлените убийства и изнасилванията. Сега отново мисли да го представи пред парламентарната група на патриотите и се надява да получи подкрепа за тях. Иначе Веселинов обясни, че не можал да остане равнодушен след случилото се и трябвало да се постави въпроса какво се случва с „тези изверги“, след като бъдат разкрити. Той припомни, че често има случаи когато извършителите се признават за виновно, но се възползват от съкратената процедура и така получават 20 години затвор, излизат след 15 години и отново започват да убиват, визирайки случая с убийството на Вероника от Велико Търново. Именно затова сега той настоява да отпадне съкратената процедура за извършителите на предумишлени убийства. Веселинов изтъкна, че тази разпоредба в закона е била въведена с цел икономия на време , но това не може да се заменя живота на хората. 

 „Не можах да събера сили до сега да напиша нещо за убитата Вики. Умът ми не можеше да се примири с извършеното зверско покушение срещу младостта й. Сега извергът Северин (или Сейлядин) е заловен, но,

ако Наказателнo-процесуалният кодекс не бъде променен, далеч няма да получи заслуженото си наказание.

Ще станем отново свидетели на обичайния водевил: признаване на доказателствата, присъда от макс. 20 години, свобода за "примерно поведение" в затвора след 15 г. и отново възможност да убива и изнасилва. Зловещ алгоритъм!", написа по-рано Веселинов в профила си във Фейсбук. В статуса си той пише, че „зверовете не заслужават "хуманно" отношение“.

Междувременно самият вицепремиер Валери Симеонов в МС също обясни, че са нужни законови поправки в НПК, що се отнася за такива тежки престъпления.

На свой ред ГЕРБ дадоха да се разбере, че тази тема е сериозна и ще се обсъди.

Тома Биков от ГЕРБ обаче уточни, че е въпрос на преценка докъде може да се помогне или да се навреди с едно такова предложение.  По думите му има непоправими хора – психопати, дори и те да са малък процент от обществото. „Не искам да плаша хората, така е устроен човека за съжаление. Държавата каквото може трябва да се направи, за да осигури сигурност и разкритие“, каза Биков. Според него и полицейското присъствие е важно. Накрая той заяви, че

трябва да поздравим полицията и да се извиним за всички съмнения

преди  да бъде предоставена каквато и да било информация по случая.

Социалистът Пенчо Милков пък поясни, че това предложение на патриотите има резон и би трябвало да се обмисли. Неговият колега от БСП Крум Зарков пък смяната, че отговорът е в превенцията. „Наказанията също имат превантивна цел, но се създава практика да реагираме в последствие - завишавайки наказание или правейки процедурни промени след чудовищни действия.“, каза той. Според него това няма да допринесе за по-сигурната среда или пък за по-качественото правораздаване. „Наказанието е неизбежно и трябва да бъде със цялата строгост на закона. Никой закон не достатъчно срок за нещо такова“, каза Зарков и допълни –

„Трябва страшно много действия по превенцията, осветлението, присъствието на полицията. Трагедията е страшна“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.