След решение на ВАС: Таксата за градина в  София според посещенията

След решение на ВАС: Таксата за градина в София според посещенията

Вече няма да се плаща минимумът от 30 лв. при отсъствие цял месец

Родителите в столицата вече ще плащат такса за детска градина според броя посещения на хлапетата им за месеца. Причината е, че Върховният административен съд (ВАС) отмени минималния месечен абонамент от 30 лв. в столичните забавачки. Така родителите, чиито деца не са били на детска градина по уважителни причини цял месец, няма за плащат нищо.

Според наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Столична община родителите не дължат нищо във времето, в което хлапето не е било на детска градина или ясла или пък е отсъствало поради заболяване и има извинителна бележка. В същото време обаче в документа е посочено, че месечната такса не може да бъде по-ниска от 50 на сто от размера, определен в наредбата (б.а. - 60 лв) и има характер на абонамент. Тази задължителна минимална такса влиза в противоречие и с правилника за прилагане на закон за народната просвета, в който е регламентирано, че за времето, през което детето не е посещавало детската градина, не се заплаща нищо. Освен това, според Закона за местните данъци и такси общинският съвет не разполага с правомощия да въвежда такси, които не са описани в него. ВАС стига до заключението, че разпоредбата на Столична община е издадена и в противоречие със Закона за нормативните актове, съгласно който нормативният акт трябва да съответства на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен. В случая местната власт е въвела такса, която се дължи дори да не е предоставена съответната услуга. Така решението й става незаконосъобразно.

От Столичната община коментираха пред „Монитор“, че са се съобразили с решението на съда и отпадането на минималната такса от 30 лева е отчетено в проектобюджета на кметството за 2020 г. Именно това е и причината в него да бъде заложена същата сума от такси, въпреки разширенията на няколко детски градини и откриването на нови групи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.