След публикация на „Монитор“: Прокуратурата погна високите цени на докторите по морето
2

След публикация на „Монитор“: Прокуратурата погна високите цени на докторите по морето

Медицинският надзор инспектира само в Слънчев бряг, 530 лева излезе лечение на ухо на Златни пясъци

Върховната административна прокуратура разпореди проверка на медицинските центрове по Черноморието след публикация на „Монитор“ за прекалено високи цени, съобщи за медията зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова.

ВАП се е самосезирала след публикация на „Монитор“ от 11 юни. „Лекари дерат с по 50 евро за рецепта на морето“. Проверка показа, че 40 лв. е прегледът за българи, за 10 лв. мерят кръвното, а клиники пазят в тайна цените на манипулациите.

На 13 юни т.г. прокурор Кирил Христов от ВАП е възложил на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ да организира извършването на проверка в рамките на компетентността си. Във ВАП е образувана преписка след самосезирането на заместника на главния прокурор по повод публикацията за нарушения при предоставянето на медицинска помощ в курорта Слънчев бряг. Съобразно указанията на зам. главния прокурор Ася Петрова е наредено извършването на проверка по реда на надзора за законност. След запознаване с изложеното в публикацията във ВАП са преценили, че са налице данни за нарушения на Закона за лечебните заведения, за което се носи административно-наказателна отговорност. На Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е указано при наличие на основания да се предприемат действия за реализиране на такава отговорност. В случай че при проверката се констатират основания за сезиране на друг контролен орган, той да бъде сезиран, а при наличие на данни за престъпления от общ характер – да се сезира компетентната прокуратура. На агенцията е даден едномесечен срок за проверката, след което да се изпрати доклад на ВАП с резултатите от нея, както и съставените актове за установяване на административни нарушения и издадени наказателни постановления. А при необходимост от продължаване на проверката да се уведоми ВАП.

От свои източници „Монитор“ научи, че на 2 август т.г. във ВАП е получено писмо от главния секретар на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Христо Начков. Интересното е, че възлагането на проверката от прокурор Кирил Христов от ВАП е разчетено като „запитване“ дали агенцията има възможност да извърши комплексна проверка на лечебните заведения, включително и извършващите дейност в курорта Слънчев бряг. Отговорът е, че в периода 12 август до 16 август т.г. Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ планира да извърши проверка за спазването на нормите в Закона за лечебните заведения във всичките 55 такива, регистрирани и осъществяващи дейност в курорта Слънчев бряг. В писмото се казва, че агенцията не разполага с „административен капацитет“ да обхване всички лечебни заведения на територията на страната, но спазването на нормативните изисквания в Закона за лечебните заведения е включен в обхвата на всяка планова или извънредна проверка, която ще се осъществява и в бъдеще. В края на писмото от медицинския надзор се оплакват, че срещат трудности при извършването на проверки в курортните комплекси по време на активния туристически сезон и предлагат тази проверка да бъде съвместна или при възможност да им бъде оказано съдействие. Не уточняват от кого, но явно визират полицията по нареждане на прокуратурата.

От ВАП уточниха, че проверката продължава.

Междувременно стана ясно, че твърде високите цени за медицинските услуги по морето продължават. Те са най-вече в големите курортни комплекси. Пациент например е платил 530 лв. - при лекар в хотел за преглед и възпаление на ухото след плуване в басейн в Златни пясъци. Манипулацията е описана в бележката като „промивка на ухото“. От фактурата, която е издадена, след като е поискана от пациента, става ясно, че прегледът при лекар през нощта струва 170 лв., изписването на рецепта е 40 лева, самата промивка на ухо, описана като 2 по 75 лева, е 150 лева, отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана е 100 лева, апликация на лекарствено средство в ушния канал е 20 лева, а консумативите са изчислени на стойност 50 лева.

От ИАМН пък обясниха, че в агенцията са постъпили сигнали на граждани за завишени цени в лечебни заведения по Черноморието.

Чужденците със здравна карта имат безплатни услуги

Летовниците от Европа идват или с туроператор, където здравната застраховка е задължителна, или пък с Европейска здравна карта, която покрива доста заболявания. За германските летовници например изобщо не е проблем, че ще се наложи да се извика лекар в хотела, в който са отседнали. След прегледа им се издава фактура, която те плащат в момента, но веднага си получават парите от застрахователя.

Нито един медицински център или поликлиника край морето не работи със здравната каса, твърдят от РЗОК – Добрич. Всички медицински услуги са частни и се плащат кеш. Това означава, че и здравно осигурените българи са длъжни да се бръкнат в джоба и да си платят здравната помощ, ако имат нужда от нея по време на почивката си. А тарифите са от два до пет пъти по-високи, твърдят вече ужилени летовници.

Ако нямат направление от личния лекар, българските туристи плащат без възвръщаемост.

Една част от руските туристи идват без здравни застраховки и също като българите са длъжни да платят кеш.

Аптекарки правят превръзки без пари

Заради скъпите лекарски услуги понякога туристите са принудени да се спасяват на принципа „неволята учи“. За да не стигнат до лекарска помощ, пострадалите търсят помощ от аптекарите. Казват какви са им симптомите и фармацевтите продават точните лекарства. Преди няколко дни турист си изгорил ръката в Кранево и отишъл в близката аптека. Там не само че получил отлично мазило, но и фармацевтката му направила превръзка.

В затворените комплекси има щатен лекар, който е с работно време през деня, но винаги е на разположение и нощем, защото спи в комплекса. За лекарските му услуги никой нищо не плаща - нито български туристи, нито чуждите. Собствениците на комплексите не разкриват защо е така, но вероятно лекарските услуги са включени в туристическия пакет.

Пияните си плащат всичко кеш

Единствените, за които няма милост никъде в курортите, са пияните туристи. Един пиян турист си плаща кеш всичко, защото нито един застраховател не покрива риск пиянство. Ако лекар е повикан за прекалил с алкохола гост, той поема всички разходи – преглед, който струва 80 лв., транспорт, вливане и т.н. – всичко това може да му струва и 300 лв., но си е за негова сметка.

Най-често туристите се разболяват от стомашно-чревни инфекции. Причина за това вероятно е морската вода.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.