Ловчанската митрополия спря прожекцията на филми за вярващи, които се провеждат всеки вторник от 18.00 часа при вход свободен в катедралния храм „Св. св. „Кирил и Методий. Това стана след публикация на „Монитор”.

Лентите се въртяха пред публика с благословията на митрополит Гавриил, въпреки забраните в условията на извънредно положение за събиране на много хора на едно място с цел ограничаване на инфектирането с коронавируса Covid-19.

Въпросните прожекции са в рамките на "Дните на Православното кино 2020", започнали на 10 март и се провеждаха според програмата в нарушение на разпорежданията. Излъчването им е на 10, 17, 24 и 31 март, и на 4 април.

За спирането на църковното кино известява на сайта на митрополията владиката Гавриил. „Тази година се проведоха две прожекции, като интериорът на храма побира около триста души, а зрителите бяха много по-малко заради епидемията. Също така бяха спазени за храма всички изисквания на правилата за дизинфекция. Но понеже се появяват неверни тълкувания на нашето мероприятие и произтичащ от това смут в отделни хора, отлагаме останалите три прожекции за по-благоприятно време”, обяснява той в електронната страница. По нататък митрополит Гавриил припомня, че вече 13 години в Ловчанска епархия се провеждат "Дни на Православното кино" по време на светия Велик пост, веднъж в седмицата, започвайки от Втората до Петата неделя на светата Четиридесетница.

Митрополитът застъпва тезата, че незавсимо от едната лъжича за причастие, опасност от заразяване за вярващите няма. „Специално за това, че се причастяваме с една лъжичка, за мен няма никаква опасност. Затова говори историята на Църквата. При най-страшни епидемии хората са се причастявали и никога по този начин не се е разпространявала никаква епидемия и зараза. Затова няма нужда да се опасяваме, когато ходил на богослужение. Там никога зарази няма да се предават. Сега, ако на някой човек вярата му е слаба, това е друго нещо”,заяви преди броени дни пред БНР митрополит Гавриил. Специално за Богослужението за Светата литургия смятам, че не трябва да има някаква пречка, тъй като от това няма да дойде разпространението на никаква епидемия. А други събирания трябва да се избягват”, каза още владиката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сдружение „Център за психологически изследвания“ става представителна организация

Правителството призна Сдружение „Център за психологически изследвания“ за национално представителна организация за срок от четири години. Това съобщиха от Министерски съвет.

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

82 000 лв. ще бъдат раздадени от образователното министерство на тазгодишните носители на награди „Питагор“ за съществен принос на български учени и научни колективи за развитието на науката в периода 2017-2019 г. Българските учени ще се състезават в 8 категории, като всеки от победителите в тях ще получи грамота, холограма на статуетката „Питагор” и парична сума.