0

З алите за изкуства и култура у нас ще отворят врати от днес. Това каза хоеграфът Милена Налбантова след среща на бранша с министрите на здравеопазването и културата - Кирил Ананиев и Боил Банов.

Залите за изкуства и култура у нас ще отворят врати от днес. Това каза хоеграфът Милена Налбантова след среща на бранша с министрите на здравеопазването и културата - Кирил Ананиев и Боил Банов.

Противоепидемичните мерки следва да продължат да се спазват, като на място не трябва да се допускат повече от 20 души или по един човек на 4 квадратни метра, съобщава "Дарик".

На срещата присъства и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Той обясни, че се е достигнало решението да бъде увеличена публиката на театър на открито. Така, вместо досегашните 30% от капацитета на локацията, зрители ще могат да бъдат настанявани на половината от местата. Постановки ще могат да се играят и на закрито, като тук условието за 30% от капацитета остава.

Заповедта на здравния министър, с който промените ще бъдат официализирани, се очаква до края на деня.

Припомняме, че танцьори и музиканти излязоха на протест пред Министерския съвет навръх 24-и май. Те обясниха, че извънредното положение поставя под финансов риск хиляди домакинства, които се прехранват, работейки в сферата на културата и изкуството. Протестиращите настояха и за безвъзмездна помощ за изминалите два месеца.